Έυρι

Από Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου - Game Of Thrones GR
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έυρι
Μικρό κάστρο, πρωτεύουσα της Κοιλάδας
Η Κοιλάδα και η τοποθεσία του Έυρι
Η Κοιλάδα και η τοποθεσία του Έυρι
The Eyrie
Location Κοιλάδα του Άρρυν, Γουέστερος.
Government Έδρα του Οίκου Άρρυν , Φεουδαρχική κοινωνία.
Religion Πίστη των Επτά
Notable places Υψηλή Αίθουσα των Άρρυν, Κελιά του Ουρανού, Αίθουσα της Ημισελήνου, Πύργος της Παρθένας


Το Έυρι είναι η αρχαία έδρα του Οίκου Άρρυν, μιας από τις παλαιότερες γενιές ευγενών με καταγωγή από τους Άνταλ. Βρίσκεται στα Βουνά του Φεγγαριού, πάνω στην κορυφή, με το όνομα, Λόγχη του Γίγαντα, αρκετές χιλιάδες πόδια πάνω από την κοιλάδα. Θεωρείται απόρθητο. Κατά τα χειμερινά έτη, οι Άρρυν βρίσκουν καταφύγιο από το κρύο, στους πρόποδες του βουνού, στις Πύλες του Φεγγαριού.

Το Κάστρο

The Eyie as depicted in the Tv adaptation Game of thrones
The Eyie by Feliche©

Το Έυρι είναι το μικρότερο μεταξύ των σπουδαίων κάστρων, αποτελούμενο μόνο από ένα συγκρότημα επτά, λεπτών και λευκών πύργων, ενωμένους μεταξύ τους. Μπορεί να στεγάζει έως πεντακόσια άτομα. Το κάστρο είναι φτιαγμένο από ωραία, λευκή πέτρα. Οι πύργοι περικλύουν έναν κήπο, ο οποίος προοριζόταν να γίνει το ιερό δάσος, όμως κανένα δέντρο γουέιργουντ δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει σε σε πέτρινο έδαφος. Οι στρατώνες και οι στάβλοι είναι λαξεμένοι απευθείας μέσα στο βουνό. Αν και είναι ένα μικρό κάστρο, η σιταποθήκη του, είναι εξίσου μεγάλη με αυτές πολύ μεγαλύτερων κάστρων, όπως του Γουίντερφελ.


  • Υψηλή Αίθουσα των Άρρυν, είναι το μέρος όπου λαμβάνουν χώρα τα γεύματα. Είναι μία μακριά και λιτή αίθουσα, με τοίχους από λευκό μάρμαρο στιγματισμένο από μπλε φλέβες. Στο τέρμα βρίσκεται ο θρόνος των Άρρυν, μια θέση σκαλισμένη από γουέιργουντ. Η αίθουσα έχει στενά, αψιδωτά παράθυρα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πυρσοί, πάνω σε ψηλές, σιδερένιες απλίκες.
  • Φεγγαρόπορτα : Στην Υψηλή Αίθουσα βρίσκεται μια στενή πόρτα από γουέιργουντ μεταξύ δύο λεπτών κολονών. Πάνω στην πόρτα είναι χαραγμένη η ημισέληνος. Η πόρτα ανοίγει προς τα μέσα και προστατεύεται από βαριές μπρούτζινες δοκούς. Πίσω από την πόρτα βρίσκεται ο ουρανός. Οι περισσότερες εκτελέσεις στο Έυρι γίνονται μέσω αυτής της πόρτας, η οποία καταλήγει σε ένα γκρεμό από πέτρες, ύψους εξακοσίων ποδιών, μέχρι την κοιλάδα κάτω.
  • Η Αίθουσα της Ημισελήνου : Αποτελεί την αίθουσα υποδοχής του Έυρι. Είναι ο χώρος όπου ξαποσταίνουν οι καλεσμένοι πίνοντας τονωτικά ποτά και ζεσταίνονται δίπλα στη φωτιά, μετά την ανάβαση στη Λόγχη του Γίγαντα.
  • Πύργος της Παρθένας : Ο ανατολικότερος από τους επτά πύργους του Έυρι. Από το μπαλκόνι του πύργου, φαίνεται η Κοιλάδα του Άρρυν και η Λόγχη του Γίγαντα.
  • Κελιά του Ουρανού : Τα μπουντρούμια του Έυρι είναι διαβόητα. Είναι απλά, εσοχές πάνω στα βράχια του βουνού, ξεσκέπαστες στον κρύο ουρανό. Πολλοί κρατούμενοι, οδηγούνται στην παράνοια από το κρύο και το ουρλιαχτό του ανέμου και προτιμούν να αυτοκτονήσουν παρά να παραμείνουν φυλακισμένοι.

Αμυντική Γραμμή του Βουνού

Ο επιτιθέμενος στρατός, για να φτάσει στο Έυρι, θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ματωμένης Πύλης, η οποία φυλάσσει την Υψηλή Οδό, να ξεπεράσει το εμπόδιο των Πυλών του Φεγγαριού, οι οποίες βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού και στη συνέχεια να σκαρφαλώσει το στενό μονοπάτι. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάτι τέτοιο θα διαρκούσε μισή μέρα, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν εκτεθειμένος στις επιθέσεις των υπερασπιστών του Έυρι και στα τρία φυλάκια που βρίσκονται στο μονοπάτι :

  • Πέτρα, το πρώτο φυλάκιο. Ο δρόμος προς το φυλάκιο περιβάλετται από δάσος. Έχει μια τεράστια σιδερένια πύλη. Οι πέτρινοι τοίχοι του καταλήγουν σε αιχμηρά σιδερένια κάγκελα και δύο μεγάλοι στρογγυλοί πύργοι υψώνονται πάνω από το φυλάκιο.
  • Χιόνι, το δεύτερο φυλάκιο. Το μονοπάτι που καταλήγει εκεί είναι πιο απότομο από αυτό της Πέτρας. Αποτελείται από ένα μόνο καστρόπυργο, ένα ξύλινο κτίσμα και έναν στάβλο, όλα πίσω από ένα χαμηλό τοίχο ξερολιθιάς. Είναι κουρνιασμένο στη Λόγχη του Γίγαντα, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει όλη τη διαδρομή από την Πέτρα στο Χιόνι.
  • Ουρανός, το τρίτο φυλάκιο. Το μονοπάτι που καταλήγει στον Ουρανό είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι εκτεθειμένο στους ανέμους και τα σκαλοπάτια του είναι ραγισμένα και σπασμένα από τους αλλεπάλληλους παγετώνες. Ο Ουρανός είναι ένας ψηλός τοίχος από ξερολιθιά, σε σχήμα ημισελήνου, μπροστά από την πλαγιά του βουνού. Πίσω από τον τοίχο βρίσκεται ένα σύνολο από εξέδρες, πέτρες και ογκόλιθους κάθε μεγέθους, έτοιμα όλα να εκτοξευθούν προς τα κάτω ή ακόμα και να προξενήσουν μια μικρή κατολίσθηση. Υπάρχει ένα σπήλαιο χρησίμευε ως αίθουσα, στάβλος και χώρος προμηθειών. Πέτρινα πιασίματα σκαμμένα στο βράχο οδηγούν στο Έυρι και δοκοί χρησιμεύουν ως κρατήματα στον τοίχο. Το Έυρι βρίσκεται εξακόσια πόδια πάνω από αυτό το σημείο.


Ιστορία

Λέγεται πως μια ντουζίνα στρατοί έχουν συντριβεί στη Ματωμένη Πύλη, την Εποχή των Ηρώων.

Σύμφωνα με του θρύλους, ο Φτερωτός Ιππότης, Σερ Άρτυς Άρρυν, έδιωξε τους Πρώτους Ανθρώπους από την Κοιλάδα και πέταξε στην κορυφή της Λόγχης του Γίγαντα, πάνω σε ένα τεράστιο γεράκι, για να σκοτώσει τον Βασιλιά Γρύπα. Υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες για τις περιπέτειές του.

Ο Ένταρντ Σταρκ και ο Άρχοντας Ρόμπερτ Μπαράθηον μεγάλωσαν στο Έυρι, ως κηδεμονευόμενοι του Άρχοντα Τζον Άρρυν. Όταν ο Αίρυς II, απαίτησε να οδηγηθούν τα αγόρια στο Κινγκς Λάντινγκ, ο Άρχοντας Άρρυν αρνήθηκε και επαναστάτησε, ξεκινώντας έτσι τον πόλεμο, που θα έμενε γνωστός, ως Επανάσταση του Ρόμπερτ. Μετά τη νίκη στον πόλεμο, ο Άρρυν διορίστηκε Χέρι του Βασιλιά Ρόμπερτ. Κατά την απουσία του, το Έυρι κυβερνούσε ο Νέστορ Ρόυς, έχοντας καθήκοντα Υψηλοί Οικονόμου της Κοιλάδας.


Πρόσφατα Γεγονότα

At the Eyrie Sansa sculpted a snow castle, slowly forming it into a replica of her home, Winterfell - by Michael Komarck ©

Παιχνίδι του Στέμματος

Μετά το θάνατο του Άρχοντα Άρρυν στο Κινγκς Λάντινγκ, η χήρα του, Λάισα Τάλλυ επιστρέφει στο Έυρι με το γιο τους. Η αδερφή της Λάισα, Κάτλυν, αιχμαλωτίζει τον Τύριον Λάννιστερ και τον οδηγεί στο Έυρι, όπου η Λάισα τον φυλακίζει στα Κελιά του Ουρανού, αν και καταφέρνει να γλυτώσει, αφού απαιτεί να δικαστεί. Ο αρχηγός της φρουράς, Σερ Βάρντις Έγκεν, σκοτώνεται κατά τη μονομαχία δίκης, ενάντια στον μισθοφόρο Μπρον.

Θύελλα από Ατσάλι

Η χήρα, Αρχόντισα Λάισα Τάλλυ, παντρεύεται τον παιδικό της φίλο και εραστή, Πήταϊρ Μπαίλις. Ο Πήταϊρ παίρνει μαζί τους την Σάνσα Σταρκ, μεταμφιεσμένη ως Αλεΐν Στόουν, στο Έυρι. Αργότερα, ο Πήταϊρ Μπαίλις σκοτώνει την Αρχόντισσα Λάισα, πετώντας την από την Φεγγαρόπορτα.

Βορά Ορνίων

Ο Άρχοντας Μπαίλις δρα ως Άρχοντας Υπερασπιστής της Κοιλάδας, κυβερνώντας, στο όνομα του νεαρού Άρχοντα Ρόμπερτ Άρρυν. Στο Έυρι συναντά τους Υπογράφοντες Άρχοντες, προτού φύγει για το χειμερινό κάστρο των Άρρυν, στις Πύλες του Φεγγαριού.

Η Αλεΐν Στόουν συλλογίζεται το Έυρι, πριν την κατάβασή της στις Πύλες του Φεγγαριού,

Το Έυρι έχει κτιστεί από ωραία λευκή πέτρα, και ο μανδύας του χειμώνα το έκανε ακόμα πιο λευκό. Τόσο όμορφο, σκέφτηκε η Αλεΐν και απόρθητο. Δεν θα μπορούσε να αγαπήσει εκείνο το μέρος, όσο και αν προσπαθούσε. Ακομά και πριν την κατάβαση των φρουρών και των υπηρετών, το κάστρο έμοιαζε άδειο, σα μνήμα... Ακόμα και οι θεοί σιγούσαν. Το Έυρι διέθετε σεπτ, όχι όμως σέπτον, ιερό δάσος, όχι όμως δέντρο της καρδιάς. Οι προσευχές δεν εισακούονταν εδώ, σκεφτόταν συχνά, αν και κάποιες μέρες ένιωθε τόσο μόνη, που το προσπαθούσε. Μόνο ο άνεμος της απαντούσε, στενάζοντας αδιάκοπα γύρω από τους λεπτούς, λευκούς πύργους και κάνοντας τη Φεγγαρόπορτα να κροταλίζει, σε κάθε φύσημα. Ήξερε, πως θα είναι χειρότερα το χειμώνα.


Αναφορές

Το χειμώνα θα γίνει μια παγωμένη λευκή φυλακή.
- Αλεΐν ΣτόουνThis page uses content from the English Wikipedia. The original content was at Strongholds of A Song of Ice and Fire. The list of authors can be seen in the page history of Strongholds of A Song of Ice and Fire. As with Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου - Game Of Thrones GR, the content of Wikipedia is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License.


Source : awoiaf

Translate : phoenix