Παιχνίδι του Στέμματος

Από Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου - Game Of Thrones GR
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παιχνίδι του Στέμματος
AGameOfThrones.jpg
US Hardcover (2002 Bantam Reissue)
Author Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν
Country ΗΠΑ
Language Αγγλικά
Series Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου
Genre(s) Φαντασία
Publisher Bantam Books (ΗΠΑ)
Voyager Books (ΗΒ)
Released 6 Αυγούστου 1996
Cover Artist Στηβ Γουλ
Media Type Print (Hardback & Paperbac
audiobook & e-book
Pages 694 (US Hardback)
672 (UK Hardcover)
835 (US Paperback)
804 (UK Paperback)
ISBN ISBN 0553103547 (US Hardback)
ISBN 0002245841 (UK Hardback)
ISBN 0553573403 (US Paperback)
ISBN 000647988X (UK Paperback)
Followed by Σύγκρουση Βασιλέων

To Παιχνίδι του Στέμματος είναι το πρώτα από τα συνολικά επτά, προγραμματισμένα βιβλία της σειρά Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου , μια σειρά φαντασίας, του Αμερικανού συγγραφέα Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Πρωτοεκδόθηκε στις 6 Αυγούστου του 1996. Το βιβλίο προτάθηκε για το Βραβείο Νέμπουλα το 1998 και για το Διεθνές Βραβείο Φαντασίας το 1997 και κέρδισε το Βραβείο Λόκους το 1997. Το βιβλίο, Αίμα του Δράκου , συμπεριλαμβάνει τα κεφάλαια της Νταινέρυς Ταργκάρυεν, από το βιβλίο Παιχνίδι του Θρόνου και κέρδισε το Βραβείο Ουγκό το 1997, Καλύτερου Βιβλίου.

Εισαγωγή

Η πλοκή του βιβλίου, το Παιχνίδι του Στέμματος , τοποθετείται στα Επτά Βασίλεια του Γουέστερος, έναν κόσμο που θυμίζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη. Στο Γουέστερος οι εποχές διαρκούν για χρόνια, κάποιες φορές ακόμα και δεκαετίες.

Δεκαπέντε χρόνια πριν από τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο, τα Επτά Βασίλεια διχάστηκαν από έναν εμφύλιο πόλεμο, γνωστό και ως «Επανάσταση του Ρόμπερτ» και «Πόλεμος του Σφετεριστή». Ο Πρίγκιπας Ραίγκαρ Ταργκάρυεν απήγαγε τη Λυάννα Σταρκ, προκαλώντας την οργή της οικογένειάς της και του μνηστήρα της, Άρχοντα Ρόμπερτ Μπαράθηον (ο πόλεμος πήρε το όνομά του). Ο Παράφρων Βασιλιάς, Αίρυς II Ταργκάρυεν, εκτέλεσε τον πατέρα και τον μεγαλύτερο αδερφό της Λυάννα, όταν εκείνοι απαίτησαν την ασφαλή επιστροφή της. Ο δεύτερος αδερφός της, Ένταρντ, ενώθηκε με τον παιδικό του φίλο, Ρόμπερτ Μπαράθηον και με τον Τζον Άρρυν, τον κηδεμόνα τους ως παιδιά και μαζί κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στη δυναστεία των Ταργκάρυεν, αφού διασφάλισαν τη συμμαχία του Οίκου Τάλλυ και του Οίκου Άρρυν, μέσω δεσμών γάμου (ο Άρχοντας Ένταρντ παντρεύτηκε την Κάτλυν Τάλλυ και ο Άρχοντας Άρρυν την Λάισα Τάλλυ). Ο ισχυρός Οίκος Ταϊρέλ εξακολούθησε να υποστηρίζει τον Βασιλιά, όμως ο Οίκος Λάννιστερ και ο Οίκος Μαρτέλ, καθυστέρησαν να επιλέξουν πλευρά εξαιτίας των προσβολών που είχαν δεχθεί από τους Ταργκάρυεν. Ο εμφύλιος πόλεμος κλιμακώθηκε με τη Μάχη της Τρίαινας, όπου και σκοτώθηκε ο Πρίγκιπας Ραίγκαρ σε μονομαχία με τον Ρόμπερτ Μπαράθηον. Εν τέλει, οι Λάννιστερς δέχτηκαν να υποστηρίξουν τον Βασιλιά Αίρυς, όμως την τελευταία στιγμή στράφηκαν εναντίον του, λεηλατώντας την πόλη του Κινγκς Λάντινγκ. Ο Τζέιμι Λάννιστερ της Βασιλικής Φρουράς πρόδωσε και δολοφόνησε τον Βασιλιά Αίρυς και ο Οίκος Λάννιστερ ορκίστηκε πίστη στον Ρόμπερτ Μπαράθηον. Οι Ταϊρέλ και οι εναπομείναντες βασιλικοί υποστηρικτές παραδόθηκαν και ο Ρόμπερτ Μπαράθηον ανακηρύχθηκε Βασιλιάς των Επτά Βασιλείων. Δυστυχώς, στη διάρκεια του πολέμου, πέθανε η Λυάννα Σταρκ, πιθανότητα λόγω ασθένειας, λίγο μετά την κατάληψη του οχυρού, όπου κρατούνταν αιχμάλωτη, από τον αδερφό της. Έτσι, ο Ρόμπερτ Μπαράθηον παντρεύτηκε τη Σέρσεϊ Λάννιστερ, για να διασφαλίσει τη συμμαχία με τον Οίκο της. Παρά τη νίκη του Ρόμπερτ, ο νεότερος γιος, Βισέρυς και η μοναχοκόρη, Νταινέρυς, του Παράφρονα Βασιλιά, φυγαδεύτηκαν πέρα από τη θάλασσα από πιστούς υποστηρικτές τους. Μετά τον πόλεμο, ο Οίκος Μαρτέλ επέλεξε την απομόνωση, εφόσον η αδερφή του Πρίγκιπα Ντόραν, Έλια Μαρτέλ (σύζυγος του Πρίγκιπα Ραίγκαρ), και τα μικρά παιδιά της, σκοτώθηκαν όλοι από ιππότες ορκισμένους στον Οίκο Λάννιστερ, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στην πρωτεύουσα.

Έξι χρόνια αργότερα , Βασιλιάς Ρόμπερτ απέδειξε την αποφασιστικότητα να ξεκαθαρίσει δια παντός το τοπίο, καταπνίγοντας την επανάσταση του Άρχοντα Μπέιλον Γκρέιτζοϋ από τα Σιδερένια Νησιά. Οι δύο μεγαλύτεροι γιού του Μπέιλον σκοτώθηκαν και ο νεότερος, Θήον, πήγε να ανατραφεί από τον Ένταρντ Σταρκ, ως ακόλουθος.

Πλοκή

Το Παιχνίδι του Στέμματος ακολουθεί τρεις βασικές ιστορίες καθώς αυτές εξελίσσονται, σε συνδυασμό η μία με την άλλη. Η ιστορία ανοίγει με το έτος 298 AL (Άφιξη του Αίγκον) και συνεχίζει για πολλούς μήνες.

Στα Επτά Βασίλεια

Ο Ένταρντ Σταρκ, Άρχοντας του Γουίντερφελ και Φύλακας του Βορρά εκτελεί έναν άνδρα της Νυχτερινής Φρουράς, ο οποίος πάτησε τους όρκους του και το έσκασε από το Τείχος. Οι γιού του, Ρομπ και[[Μπραν Σταρκ| Μπρ, ο μπάσταρδος γιός του, Τζον Σνόου και ο ακόλουθός του, Θήον Γκρέιτζοϋ, είναι όλοι παρόντες. Μετά τον αποκεφαλισμό, ο Ρομπ βρίσκει ένα νεκρό ανταρόλυκο (το έμβλημα του Οίκου Σταρκ), σκοτωμένο από τα κέρατα ενός ελαφιού (το έμβλημα του Οίκου Μπαράθηον), ο οποίος είχε μόλις αποκτήσει πέντε μικρά, λίγο πριν πεθάνει. Ο Ρομπ και τα αδέρφια του ζητούν την άδεια να τα κρατήσουν και ο Ένταρντ συμφωνεί, υπό τον όρο, ότι τα ίδια τα παιδιά θα είναι υπεύθυνα για την φροντίδα τους και δε θα τα αφήσουν στη φροντίδα των υπηρετών του Οίκου Σταρκ. Είναι συνολικά πέντε μικρά, ένα για κάθε νόμιμο παιδί του Ένταρντ  : ο Ρομπ ονομάζει το δικό του Γκρέιγουιντ και ο Μπραν, Σάμερ, ενώ οι κόρες του Ένταρντ, Σάνσα και Άρυα, ονομάζουν τα δικά τους, Αρχόντισσα και Νυμέρια, αντίστοιχα. Ο μικρότερος γιός του Ένταρντ, ο τρίχρονος Ρίκον, ονόμασε τον δικό του, Μαλλιαρό. Απροσδόκητα, ο Τζον βρίσκει ένα έκτο μικρό να κείτεται μόνο του εκεί κοντά : είναι αλμπίνος με λευκό τρίχωμα και κόκκινα μάτια. Ο Τζον το παίρνει για τον ίδιο και το ονομάζει, Γκόουστ.

Ο Βασιλιάς Ρόμπερτ Μπαράθηον φτάνει στο Γουόντερφελ με τους αυλικούς του και πολλούς ακολούθους, μαζί του είναι, η Βασίλισσα Σέρσεϊ του Οίκου Λάννιστερ και τα παιδιά του : Τζόφρυ, Μυρσέλλα και Τόμμεν. Στην ακολουθία συμπεριλαμβάνονται, ο δίδυμος αδερφός της βασίλισσας, Σερ Τζέιμι Λάννιστερ της Βασιλικής Φρουράς και ο νεότερος αδερφός τους, Τύριον, ο Καλικάντζαρος (καλείται έτσι εξαιτίας του νανισμού του). Ο Ρόμπερτ προτείνει στον Ένταρντ να γίνει το νέο Χέρι του Βασιλιά, μετά το θάνατο του προηγούμενου Χεριού, Άρχοντα Τζον Άρρυν. Ο Ένταρντ συμφωνεί και ταξιδεύει στο νότο, μαζί με τις κόρες του, Σάνσα και Άρυα, αφήνοντας πίσω στο Γουίντερφελ την Κάτλυν, τον Ρομπ, τον Μπραν (ο οποίος βρίσκεται σε κώμα μετά από μια σοβαρή πτώση από ένα παράθυρο) και τον Ρίκον. Ο Τζον Σνόου επιλέγει να ταξιδέψει βόρεια στο Τείχος και να ενταχθεί στη Νυχτερινή Φρουρά. Στο ταξίδι του τον συντροφεύει ο Τύριον, ο οποίος ανυπομονεί να δει το θρυλικό οικοδόμημα ιδίοις όμμασι.

Η Κάτλυν Σταρκ, μαθαίνει από την αδερφή της, Λάισα Άρρυν (χήρα του εκλιπόντος Άρχοντα Τζον Άρρυν), πως οι Λάννιστερ είναι πίσω από τη δολοφονία του Τζον Άρρυν. Αφού έχει αποχωρήσει ο Ένταρντ για το νότο, γίνεται μια απόπειρα δολοφονίας του Μπραν, η οποία αποσοβείται από την παρέμβαση του ανταρόλυκου, Σάμερ. Η Κάτλυν αντιλαμβάνεται πως ο Μπραν έγινε μάρτυρας κάποιου γεγονότος και γι’ αυτό σπρώχθηκε επίτηδες, από το παράθυρο και πως οι εν δυνάμει δολοφόνοι προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους. Ταξιδεύει μέσω θαλάσσης στο Κινγκς Λάντινγκ και πληροφορείται από τον παιδικό της φίλο, Πήταϊρ ‘’Μικροδάχτυλο’’ Μπαίλις, ότι το στιλέτο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Μπραν, είχε ειδωθεί τελευταία φορά, στα χέρια του Τύριον Λάννιστερ. Στο ταξίδι της επιστροφής στο βορρά, η Κάτλυν και η ακολουθία της συναντούν τυχαία τον Τύριον, σε ένα πανδοχείο (καθώς επιστρέφει νότια από το Τείχος) και τον παίρνει αιχμάλωτο στο Έυρι, όπου η Αρχόντισσα Λάισα τον δικάζει. Ατυχώς, ο Τύριον επιλέγει [Δίκη με Μονομαχία|δίκη με μονομαχία]] και ο υπερασπιστής του, ένας μισθοφόρος με το όνομα Μπρον, καταφέρνει να κερδίσει την ελευθερία του.

Στην πρωτεύουσα του Κινγκς Λάντινγκ, ο Ένταρντ ερευνά γύρω από το θάνατο του Τζον και μαθαίνει, πως ο Τζον και ο αδερφός του Βασιλιά Ρόμπερτ, Άρχοντας Στάννις Μπαράθηον, είχαν ανακαλύψει, ότι τα τρία παιδιά του Βασιλιά Ρόμπερτ ήταν στην πραγματικότητα καρπός της αιμομικτικής σχέσης, μεταξύ της Βασίλισσας Σέρσεϊ και του δίδυμου αδερφού της, Τζέιμι. Ο Ένταρντ απορρίπτει τη συμβουλή του άλλου αδερφού του Ρόμπερτ, Ρένλυ να θέσει υπό περιορισμό τη Σέρσεϊ, αντ’ αυτού δείχνει έλεος και συμβουλεύει τη Σέρσεϊ να το σκάσει. Ο Βασιλιάς Ρόμπερτ πεθαίνει σε ένα κυνηγετικό ατύχημα και ο μεγαλύτερος γιος της Σέρσεϊ ανακηρύσσετε Βασιλιάς, προτού προλάβει ο Ένταρντ να δώσει το στέμμα στον Στάννις Μπαράθηον, τον πραγματικό διάδοχο του Ρόμπερτ. Όταν ο Ένταρντ κινείται εναντίον του, ο Μικροδάχτυλος τον προδίδει. Ο Ένταρντ απρόθυμα δέχεται να υπογράψει μια ψευδή ομολογία προδοσίας με αντάλλαγμα τις ζωές της Σάνσα και της Άρυα και τη δυνατότητα να εξοριστεί στο Τείχος. Εν τούτοις, Ο Τζόφρυ διατάζει τη βάναυση εκτέλεσή του. Η Σάνσα παραμένει υπό περιορισμό αλλά η Άρυα καταφέρνει να αποδράσει, με τη βοήθεια του καθηγητή ξιφασκίας, Σύριο Φορέλ και του Γιόρεν, ενός στρατολόγου από τη Νυχτερινή Φρουρά.

Στη συνέχεια ξεσπά ένας εμφύλιος πόλεμος, καλούμενος, ο Πόλεμος των Πέντε Βασιλέων. Ο Ρομπ Σταρκ οδηγεί ένα στρατό βορείων στις Παραποτάμιες Περιοχές, για να βοηθήσει τον Άρχοντα Χόστερ Τάλλυ, του οποίου τα στρατεύματα δέχονται επίθεση από τον Άρχοντα Τάιγουιν Λάννιστερ, μετά την αιχμαλώτιση του Τύριον, από την Κάτλυν. Στο Ρίβερραν, πολιορκείται το φρούριο των Τάλλυ, από ένα στρατό υπό την ηγεσία του Τζέιμι Λάννιστερ, ενώ ο Άρχοντας Τάιγουιν έχει στρατοπεδεύσει με μεγάλη δύναμη νότια του ποταμού της Τρίαινας, ώστε να εμποδίσει τη διέλευση του Ρομπ. Απροσδόκητα, ο Ρομπ κερδίζει την υποστήριξη του Οίκου Φρέυ, συμφωνώντας να ενωθούν με γάμο οι δύο οίκοι. Αυτό του επιτρέπει να αποσπάσει το ιππικό και να περάσει τον Πράσινο Ποταμό, ενώ το πεζικό του συνεχίζει προς την Τρίαινα με επικεφαλή τον Ρους Μπόλτον, έναν από τους προμάχους του Ρομπ. Ο Τάιγουιν, αφού επανενώθηκε με τον προσφάτως απελευθερωμένο Τύριον ( ο οποίος έχει κερδίσει την υποστήριξη των βουνίσιων φυλών της Κοιλάδας), νικάει το πεζικό των Σταρκ, πριν μάθει ότι ο Ρομπ τον είχε παρακάμψει στην πορεία του. Αμέσως μετά, οι δυνάμεις του Ρομπ αιφνιδιάζουν και αιχμαλωτίζουν τον Τζέιμι Λάννιστερ, πριν κατατροπώσει τον στρατό των Λάννιστερ, στο Δάσος των Ψιθύρων, έξω από το Ρίβερραν. Ο Τάιγουιν υποχωρεί στο κάστρο του Χάρρενχαλ και διατάζει τον Τύριον να πάει στο Κινγκς Λάντινγκ και να ενεργήσει ως σύμβουλος του Βασιλιά Τζόφρυ, αντικαθιστώντας τον στη θέση του Χεριού.

Ο Άρχοντας Ρένλυ Μπαράθηον φεύγει κρυφά από το Κινγκς Λάντινγκ, για το νότο, στο Χάιγκαρντεν, το κάστρο του ισχυρού Οίκου Ταϊρέλ, όπου και ανακηρύσσεται Βασιλιάς του Γουέστερος. Γίνεται έτσι ο δεύτερος από τους συνολικά πέντε βασιλιάδες του πολέμου. Ο Ρομπ Σταρκ γίνεται ο τρίτος, όταν ανακηρύσσεται Βασιλιάς του Βορρά και της Τρίαινας από όλους τους παρόντες προμάχους των Σταρκ και Τάλλυ.

Στο Τείχος

Στην περιοχή πέρα από το Τείχος, τρεις άνδρες της Νυχτερινής Φρουράς, βρίσκουν τα κατακρεουργημένα σώματα μια ομάδας αγρίων. Ο Σερ Γουέιμαρ Ρόυς αντιμετωπίζει αρκετά πλάσματα από πάγο, τους θρυλικούς «Άλλους» του μύθου. Μάχεται με έναν, αλλά σκοτώνεται. Ο δεύτερος άνδρας, ο Γουίλ, εξετάζει το νεκρό σώμα του Ρόυς, ώσπου ξαναζωντανεύει και τον στραγγαλίζει. Ο τρίτος, ο Γκάρεντ, είναι τόσο τρομοκρατημένος από αυτά που βλέπει. Ώστε το σκάει νότια του Τείχους και ακόμα πιο μακριά. Είναι ο λιποτάκτης που εκτελείται από τον Ένταρντ Σταρκ, στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.

Ο Τζον Σνόου επιλέγει να καταταγεί στη Νυχτερινή Φρουρά, όταν ο πατέρας του αναχωρεί για το Κινγκς Λάντινγκ και ταξιδεύει βόρεια με το θείο του, Μπέντζεν Σταρκ, Πρώτο Ανιχνευτή της Φρουράς. Στο Τείχος, ο Τζον ανακαλύπτει ότι η Φρουρά ταλανίζεται από προβλήματα. Ο νέος Βασιλιάς-πέρα-από-το-Τείχος έχει αρχίσει να συγκεντρώνει στους άγριους πέρα στον μακρινό βορρά. Ο άνθρωπος αυτός, ο Μανς Ρέιντερ, είχε υπάρξει κατά το παρελθόν, μέλος της Νυχτερινής Φρουράς, πριν το σκάσει για να ενταχθεί στους άγριους. Ο Τζον μαθαίνει επίσης ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Φρουράς έχει μειωθεί κατά πολύ, διαθέτοντας μόλις χίλιους άνδρες, οι οποίοι πρέπει να περιπολούν τα τρακόσια μίλια έκτασης του Τείχους, συν ότι το δυναμικό του στην πλειοψηφία του αποτελείται από δολοφόνους και εγκληματίες, οι οποίοι επέλεξαν το Τείχος αντί της εκτέλεσης ή της φυλάκισης. Λίγο καιρό μετά την άφιξη του Τζον, ο Μπέντζεν εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας αποστολής πέρα από το Τείχος.

Ο Τζον και αρκετοί άλλοι νεοσύλλεκτοι ταλαιπωρούνται βάναυσα από τον οπλοδιδάσκαλο, Άλλισερ Θορν, ο Τζον όμως επινοεί ένα σχέδιο για να τον αντιμετωπίσουν. Ο Τζον γίνεται φίλος με τον Σάμγουελ Τάρλυ, ενός δειλού αλλά έξυπνου αγοριού από τη Μεγάλη Πεδιάδα και με τον Μέιστερ Αίμον. Ο Τζον ξαφνιάζεται όταν μαθαίνει, πως ο Αίμον είναι, μέλος του Οίκου Ταργκάρυεν, μακρινός θείος του καθαιρεμένου Παράφρονα Βασιλιά Αίρυς II και ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος του Γουέστερος.

Ο Άρχοντας Διοικητής της Φρουράς, Τζήορ Μόρμοντ, δέχεται επίθεση από ένα πτώμα, το οποίο ξαφνικά επανέρχεται στη ζωή. Ο Τζον καίει το στοιχειό, σώζοντας έτσι τη ζωή του Μόρμοντ. Ταραγμένος από το συμβάν, ο Μόρμοντ αποφασίζει να οδηγήσει μεγάλη δύναμη της Φρουράς, πέρα από το Τείχος, για να δοκιμάσει τη δύναμη του Μανς Ρέιντερ. Αν και η είδηση του θανάτου του πατέρα του και ο επακόλουθος πόλεμος του αδερφού του, κάνουν τον Τζον να αμφισβητεί την επιλογή του, αποφασίζει εν τέλει, πως η θέση του είναι με τη Φρουρά.

Στην Ανατολή

Στην Ελεύθερη Πόλη του Πέντος, ο Μάγιστρος Ιλλύριο Μοπάτις και ο εξόριστος Πρίγκιπας Βισέρυς Ταργκάρυεν, συνωμοτούν να παντρέψουν τη δεκατριάχρονη αδερφή του Βισέρυς, Νταινέρυς, με τον Καλ Ντρόγκο των Ντοθράκι. Ο Ντρόγκο είναι επικεφαλής ενός στρατού σαράντα χιλιάδων έφιππων πολεμιστών, τους οποίους σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ο Βισέρυς, για να ανακτήσει το θρόνο του από τον σφετεριστή, Ρόμπερτ Μπαράθηον. Μεταξύ των γαμήλιων δώρων, είναι και τρία πέτρινα αυγά δράκου, δώρο του Ιλλύριο. Απροσδόκητα, η Νταινέρυς και ο Ντρόκο καταλήγουν να αγαπήσει ο ένας τον άλλο, στη διάρκεια του ταξιδιού τους ανατολικά, μέσα από το αχανές γρασίδι της Θάλασσας των Ντοθράκι. Η Νταινέρυς κυοφορεί γιό, τον οποίο σχεδιάζει να ονομάσει Ραίγκο, προς τιμήν του νεκρού αδερφού της. Ο Σερ Τζόρα Μόρμοντ, γιος του Άρχοντα Διοικητή της Νυχτερινής Φρουράς και εξόριστος ιππότης από το Γουέστερος, εξαιτίας των συναλλαγών του με σκλάβους, εντάσσεται στη συνοδεία του Βισέρυς, ως σύμβουλος για την παρούσα κατάσταση στα Επτά Βασίλεια.

Ο Βισέρυς εξαγριώνεται, επειδή πρέπει αν περιμένει έως ότου αποφασίσει ο Ντρόγκο να εισβάλει στο Γουέστερος. Ενώ βρίσκεται σε κατάσταση μέθης και θυμού, προσβάλει σοβαρά τον Ντρόγκο, με αποτέλεσμα ο Ντόγκο να τον στεφανώσει επί τόπου, με λιωμένο χρυσό. Η Νταινέρυς, αναλαμβάνει την αποστολή του αδερφού της, να επανακτήσει το Σιδερένιο Θρόνο, όμως ο Ντρόγκο παραμένει πεισμωμένος με το φεγγάρι της ζωής του, όσο ήταν και με τον Ζητιάνο Βασιλιά. Αλλάζει γνώμη, όταν ένας Γουεστερόσι δολοφόνος, στην υπηρεσία του Βασιλιά Ρόμπερτ, παραλίγο καταφέρνει να σκοτώσει τη Νταινέρυς και το αγέννητο παιδί τους. Ο έξαλλος πλέον Ντόγκο, αποφασίζει να εισβάλει στο Γουέστερος. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια μια επιδρομής ενάντια στους φιλειρηνικούς Λαζαρήν, ώστε να χρηματοδοτήσουν τον επικείμενο πόλεμο, ο Ντρόγκο πληγώνεται από έναν αντίπαλο καλ. Η Νταινέρυς χάνει τόσο τον Ντρόγκο αλλά και το γιό της, εξαιτίας των μηχανορραφιών μια Λαζαρήν μάγισσας και εκτελεί τη μάγισσα, καίγοντάς την στην νεκρική πυρά του Ντρόγκο. Προηγουμένως, η Νταινέρυς είχε αισθανθεί τα αυγά ζεστά στο άγγιγμά της, το ίδιο δεν συνέβαινε στο άγγιγμα άλλων. Είχε επίσης, τοποθετήσει τα αυγά σε μία μικρή φωτιά και κατά τη γνώμη της, η φωτιά είχε επηρεάσει τα αυγά, ανακινώντας κάτι ζωντανό μέσα τους. Ενώ καιγόταν η μάγισσα, τοποθέτησε τα αυγά μέσα στην πυρά. Τελείως αναπάντεχα, τα αυγά εκκολάφθηκαν και η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, η Θυελλογέννητη, έγινε η μητέρα των τριών πρώτων δράκων που έχουν ειδωθεί στον κόσμο, εδώ και εκατόν εξήντα χρόνια.

Χαρακτήρες με δικά τους κεφάλαια

Όλα τα βιβλία της σειράς έχουν γραφτεί από την μερική οπτική του τρίτου προσώπου, κάθε κεφάλαιο δηλαδή επικεντρώνεται στην οπτική ενός μόνο χαρακτήρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η λίστα κεφαλαίων για κάθε βιβλίο είναι κάπως έτσι : «Μπραν», «Ένταρντ», «Κάτλυν», «Ένταρντ», «Τύριον», «Κάτλυν» κ.λ.π., με την ιστορία να εναλλάσσεται μεταξύ των κύριων χαρακτήρων.

Η διήγηση του Παιχνιδιού του Στέμματος , περιλαμβάνει 8 POV χαρακτήρες και έναν ακόμα POV χαρακτήρα στον πρόλογο.

Νύξεις/Αναφορές σε άλλα έργα

Μια πρώιμη προσπάθεια του Μάρτιν να γράψει ιστορία φαντασίας, υπήρξε το «Σκοτεινοί Θεοί του Κορ-Γιουμπάν» (Dark Gods o Kor-Yuban), το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ. Οι δύο ήρωες της σύντομης ιστορίας είναι, ο εξόριστος «Πρίγκιπας Ρ’λορ του Ράουγκ» (Prince R’hllor of Raugg) και εριστικόε, αλλαζόνας σύντροφός του, «Άρτζιλακ ο Αλλαζόνας» (Argilac the Arrogant). Σε μια συνέχεια, η οποία εγκαταλήφθηκε τελικώς, ο Άρτζιλακ ενώνεται με το Μπάρρον (Barron), τη Ματωμένη Λεπίδα της Αυτοκρατορίας Ντοθράκ (Bloody Blade of the Dothrak Empire), για να σκοτώσουν τους φτερωτούς δαίμονες, που είχαν σκοτώσει τον παππού του Μπάρρον, τον Μπάρρισταν τον Γενναίο (Barristan the Bold). Τα περισσότερα από αυτά τα ονόματα εμφανίζονται στο Παιχνίδι του Στέμματος : ο Ρ’λορ, είναι ο κόκκινος θεός που λατρεύεται στην ανατολή (αν και δεν κατονομάζεται μέχρι τη Σύγκρουση Βασιλέων). Ο Άρτζιλακ ο Αλλαζόνας, ήταν ο τελευταίος Βασιλιάς της Καταιγίδας, ο οποίος ανατράπηκε από τους Ταργκάρυεν. Η Αυτοκρατορία Ντοθράκ μετατράπηκε σε Ντοθράκι αλογο-ιππείς των ανατολικών πεδιάδων και ο Μπάρρισταν ο Γενναίος έγινε Σερ Μπάρρισταν Σέλμυ, της Βασιλικής Φρουράς. Ο Μάρτιν εξιστορεί την καταγωγή αυτών των χαρακτήρων και ονομάτων, στην πραγματεία του, «Οι Διάδοχοι του Χελωνόκαστρου» στο βιβλίο, Τραγούδια Ονείρου : Μια Αναδρομή (‘The Heirs of Turtle Castle' in Dreamsongs: A Retrospective).

Βραβεία και υποψηφιότητες

  • Βραβείο Λόκους –Καλύτερη Νουβέλα (Φαντασίας) (Κέρδισε) – (1997)
  • Διεθνές Βραβείο Φαντασίας – Καλύτερη Νουβέλα (Προτάθηκε) – (1997)
  • Βραβείο Χιούγκο – Καλύτερη Νουβέλα για το Αίμα του Δράκου (Κέρδισε) – (1997)
  • Βραβείο Νέμπουλα – Καλύτερη Νουβέλα (Προτάθηκε) – (1997)
  • Βραβείο Ιγκνότους –Καλύτερη Νουβέλα (Εξωτερικό) (Κέρδισε) – (2003)

Παράγωγα έργα

Main article: Παράγωγα Έργα

Η νουβέλα δανείζει το όνομά της σε διάφορα παράγωγα έργα που βασίζονται πάνω της, συμπεριλαμβανομένων, της Τηλεοπτικής σειράς του καναλιού HBO, ενός παιχνιδιού με κάρτες, ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού και ενός παιχνιδιού ρόλων.

This page uses content from the English Wikipedia. The original content was at A Game of Thrones. The list of authors can be seen in the page history of A Game of Thrones. As with Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου - Game Of Thrones GR, the content of Wikipedia is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License.Source : awoiaf

Translate : phoenix