Πρώτοι Άνθρωποι

Από Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου - Game Of Thrones GR
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
First Men cut down weirwood trees and burned them, leading to a war

Οι Πρώτοι Άνθρωποι ήταν το πρώτο έθνος που εγκαταστάθηκε στο Γουέστερος. Η επιρροή των Πρώτων Ανθρώπων στον πολιτισμό του Γουέστερος είναι ακόμα εμφανής, κυρίως στον Βορρά.

Ιστορία

Άφιξη στο Γουέστερος

Στην Εποχή της Αυγής, περίπου 12,000 χρόνια πριν την Απόβαση του Αίγκον ,οι Πρώτοι Άνθρωποι έφτασαν στο Γουέστερος, από την ανατολική ήπειρο, περνώντας τη χερσαία γέφυρα, γνωστή ως Βραχίονας του Ντορν. Ηγέτης των Πρώτων Ανθρώπων ήταν ο λεγόμενος Πρώτος Βασιλιάς. Θεωρείται ότι ήταν οι Πρώτοι Άνθρωποι εκείνοι, που ανακάλυψαν τον Θρόνο της Θαλασσόπετρας στις ακτές του Παλιού Γουίκ, όταν πρωτοέφτασαν στα Σιδερένια Νησιά. Οι Πρώτοι Άνθρωποι ήταν επίσης εκείνοι, που ονόμασαν εκείνους που τραγουδούν το τραγούδι της γης, παιδιά.

Ο Πόλεμος με τα Παιδιά του Δάσους

Οι άνθρωποι κατέφθασαν πάνω σε άλογα, κραδαίνοντας μπρούτζινα σπαθιά και μεγάλες ασπίδες από δέρμα. Καθώς εγκαθίστονταν στη νέα γη και έχτιζαν υποστατικά και φάρμες, παράλληλα έκοβαν τα γουέιργουντς, τα οποία ήταν ιερά για τους Παλαιούς θεούς των παιδιών του δάσους και τα έκαιγαν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον πολέμο μεταξύ των παιδιών και των Πρώτων Ανθρώπων. Παρά το γεγονός πως τα παιδιά διέθεταν ισχυρή μαγεία και σύμφωνα με τα παλαιά τραγούδια, χρησιμοποίησαν μαύρη μαγεία για να καταστρέψουν τον Βραχίονα του Ντορν και να τον μετατρέψουν σε αλυσίδα νησιών, οι Πρώτοι Άνθρωποι, από την άλλη, ήταν μεγαλύτεροι, δυνατότεροι και περισσότερο προηγμένοι τεχνολογικά. Κάθε φορά που οι Πρώτοι Άνθρωποι επιτίθεντο στα παιδιά έκοβαν τα δέντρα τους, καθώς πίστευαν (σωστά το πιθανότερο) ότι οι πρασινομάντεις μπορούσαν να βλέπουν μέσα από τα μάτια των γουέργουντς. Το οχυρό, Τάφρος Κέιλιν χτίστηκε περίπου 10,000 χρόνια πριν από τους Πρώτους Ανθρώπους. Πιστεύεται ότι κάποια στιγμή τα παιδιά κατάφεραν να περάσει στα χέρια τους, τουλάχιστον ο Πύργος των Παιδιών. Σύμφωνα με τον μύθο, τα παιδιά επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την Τάφρο Κέιλιν, για να ανακόψουν την εισβολή των Πρώτων Ανθρώπων. Επικαλέσθηκαν τους ανώνυμους θεούς τους από τον Πύργο των Παιδιών, για να στείλουν τη Σφύρα του Νερού και να χωρίσουν στα δύο το Γουέστερος στο ύψος του Αυχένα, διαχωρίζοντας εντελώς τον Βορρά από το Νότο. Με τον ίδιο τρόπο είχαν καταφέρει να διαλύσουν τον Βραχίονα του Ντορν, αιώνες πριν. Η προσπάθειά τους απέτυχε όμως και κατάφεραν μόνο να πλημμυρίσουν τον Αυχένα, δημιουργώντας έλη και βάλτους. Ο κατακλυσμός αυτός όμως, φανέρωσε τη δύναμή τους και πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύναψη ειρήνης που έδωσε τέλος στις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο φυλών.

Η Συνθήκη

Η ζυγαριά για την έκβαση του πολέμου έγερνε υπέρ των Πρώτων Ανθρώπων έως ότου οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για επικράτηση ειρήνης, καλούμενη, Η Συνθήκη, στο Νησί των Προσώπων. Οι Πρώτοι Άνθρωποι παρέδωσαν την κυριαρχία των δασών στα παιδιά και υποσχέθηκαν να μην κόψουν άλλα γουέιργουντς. Σε ανταπόδοση, οι ίδιοι απέκτησαν κυριαρχία σε όλα τα υπόλοιπα εδάφη του Γουέστερος.

4,000 Χρόνια Φιλίας

Την Συνθήκη ακολούθησαν 4,000 χρόνια φιλίας και ειρήνης μεταξύ των δύο φυλών, γνωστά ως, Εποχή των Ηρώων. Οι Πρώτοι Άνθωποι εγκατέλειψαν τη θρησκεία τους και άρχισαν να λατρεύουν τους παλαιούς θεούς των παιδιών. Όπως και τα παιδιά πριν από αυτούς, κι εκείνοι χάραζαν πρόσωπα στα γουέργουντς. Τα παιδιά των δασών τους έμαθαν να χρησιμοποιούν κοράκια για να επικοινωνούν από μεγάλες αποστάσεις, Εκείνες τις μέρες τα πουλιά μπορούσαν να μιλήσουν και οι πρασινομάντεις των παιδιών μπορούσαν να αλλάξουν το δέρμα τους και να μιλήσουν μέσα από τα πουλιά. Όταν οι Άλλοι εισέβαλαν από τον μακρινό βορρά στο Γουέστερος, οι Πρώτοι Άνθρωποι και τα παιδιά ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Μάχη της Αυγής. Ένας θρυλικός ήρωας, γνωστός ως ο τελευταίος ήρωας, λέγεται πως οδήγησε την επίθεση εναντίον των Άλλων. Οι Άλλοι απωθήθηκαν και έτσι δημιουργήθηκε η Νυχτερινή Φρουρά. Οι Πρώτοι Άνθρωποι είναι επίσης εκείνοι που έκτισαν το Τείχος.

Εισβολή των Άνταλς

Περίπου 6,000 χρόνια πριν την άφιξη του Αέγκον, οι Άνταλ εισέβαλαν στο Γουέστερος. Οι Άνταλς μάχονταν με τους Πρώτους Ανθρώπους για την κυριαρχία του Γουέστερος αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Τελικά, οι Άνταλς κατέκτησαν το νότιο μισό του Γουέστερος, ενώ οι Βασιλείς του Χειμώνα σταμάτησαν τους επιδρομείς του Αυχένα στην Τάφρο Κέιλιν.

Πολιτισμός

Γλώσσα

Οι Πρώτοι Άνθρωποι μιλούσαν την Παλαιά Γλώσσα, μια άγρια, άναρθρη γλώσσα, που χρησιμοποιείται ακόμα από κάποιους αγρίους και τους γίγαντες. Ονόματα που προέρχονται από την Παλαιά Γλώσσα είναι συνήθως, σύντομα, απλά και χαρακτηριστικά.

Ρούνοι

Οι Πρώτοι Άνθρωποι έγραφαν με ρούνους, τους οποίους χάραζαν σε πέτρες και μέταλλα. Το νόημα όμως των ρούνων χάθηκε μες στο χρόνο.

Θωράκιση και Οπλισμός

Οι Πρώτοι Άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μακριά σπαθιά από μπρούτζο και ασπίδες από δέρμα. Στη μάχη ίππευαν άλογα.

Νόμοι

Οι Πρώτοι Άνθρωποι σέβονταν τους νόμους της φιλοξενίας. Οι οικοδεσπότες σέρβιραν στους καλεσμένους τους ψωμί κι αλάτι και οι καλεσμένοι αποκτούσαν προστασία εφόσον τα κατανάλωναν. Οι διαφωνίες συχνά επιλύονταν πληρώνοντας τον φόρο αίματος, ακόμα και για εγκλήματα όπως ο φόνος. Σε περίπτωση θανατικής καταδίκης, ο αποδίδων την ποινή αναμενόταν να επιφέρει και το θανατηφόρο χτύπημα, μια παράδοση που συντηρεί ο Οίκος Σταρκ.

Ταφικά Μνημεία

Οι Πρώτοι Άνθρωποι ενταφίαζαν τους νεκρούς τους σε τύμβους. Τύμβοι υπάρχουν παντού στον Βορρά, όπως ο Μεγάλος Τύμβος. Όταν ο Ένταρντ Σταρκ και ο Ρόμπερτ Μπαράθηον πάνε για ιππασία παρατηρούν μεγάλες επίπεδες πεδιάδες, οι οποίες διακόπτονται από μακριούς, χαμηλούς λοφίσκους, τους τύμβους των Πρώτων Ανθρώπων.

Κληρονομιά

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού τους χάθηκε στις χιλιετίες που μεσολάβησαν, οι άνθρωποι στον Βορρά διατηρούν το πνεύμα των Πρώτων Ανθρώπων και πολλοί κουβαλάν το αίμα τους στις φλέβες τους, ανάμεσά τους και οι Σταρκ. Ακόμα και κάτω από το Αυχένα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το αίμα των Πρώτων Ανθρώπων, όπως οι κάτοικοι της Χερσονήσου της Δαγκάνας. Οι Πρώτοι Άνθρωποι συμπεριλαμβάνονται ακόμα και τώρα στον τίτλο του ανώτατου άρχοντα του Γουέστερος. Για παράδειγμα, ο Τόμμεν Μπαράθηον φέρει και τον τίτλο του Βασιλιά των Πρώτων Ανθρώπων. Πέρα από το Τείχος, οι Θεν, θεωρούν τους εαυτούς τους, τους τελευταίους των Πρώτων Ανθρώπων.

Μέρη που σχετίζονται με τους Πρώτους Ανθρώπους


Source:awoiaf

Translate : phoenix