Τζον Άρρυν

Από Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου - Game Of Thrones GR
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
House Arryn.PNG
Τζον Άρρυν
House Arryn.PNG
Jon Arryn TheMico.jpg

Τίτλος Χέρι του Βασιλιά
Άρχοντας του Έυρι
Υπερασπιστής της Κοιλάδας
Φύλακας της Ανατολής
Υποταγή Οίκος Άρρυν
Κουλτούρα Κοιλάδα
Γέννηση In 225 AC
Θάνατος In 298 AC, at Κινγκς Λάντινγκ
Σύζυγος Τζέυν Ρόυς, 1η
Ροβένα Άρρυν, 2η
Λάισα Τάλλυ, 3η
Βιβλία Παιχνίδι του Στέμματος (Αναφέρεται)
Σύγκρουση Βασιλέων (Αναφέρεται)
Θύελλα από Ατσάλι (Αναφέρεται)
Βορά Ορνίων (Αναφέρεται)
Ο Χορός των Δράκων (Αναφέρεται)
Jon Arryn as Hand of the King, for King Robert Baratheon

Ο Τζον Άρρυν ( 225 AL298 AL ) ήταν Άρχοντας του Έυρι, Υπερασπιστής της Κοιλάδας και Φύλακας της Ανατολής. Υπηρέτησε ως Χέρι του Βασιλιά τον Ρόμπερτ Μπαράθηον από το 283 AL έως το θάνατό του, το 298 AL.

Εμφάνιση

Ο Τζον είχε φαρδιούς ώμους.

Ιστορία

Νεότητα

Ο Τζον γεννήθηκε το 225 AL και ήταν γιος του Άρχοντα Τζάσπερ Άρρυν. Δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες για τα νεανικά του χρόνια ή τους γονείς του. Είχε ένα μικρότερο αδερφό, τον Ρόννελ και μία αδερφή, την Άλυς, η οποία είχε παντρευτεί με τον Έλυς Γουέινγουντ. Ο Τζον ήταν Φύλακας των Πυλών του Φεγγαριού για όσο ζούσε ο πατέρας του και μετά το θάνατο του τελευταίου, τη θέση πήρε ο αδερφός του Ρόννελ και αργότερα ο ξάδερφός του, Ντένυς.

Επανάσταση του Ρόμπερτ

Ο Ένταρντ Σταρκ και ο Ρόμπερτ Μπαράθηον ήταν κηδεμονευόμενοι του Τζον στην Κοιλάδα. Καθώς μεγάλωναν, τα δύο αγόρια έγιναν στενοί φίλοι και θεωρούσουν τον Τζον, σαν δεύτερο πατέρα τους. Όταν ο Αίρυς II απαίτησε από τον Τζον να τους παραδώσει, το πιθανότερο για να εκτελεστούν, ο Τζον αρνήθηκε και επαναστάτησε εναντίον του βασιλιά. Μετά τη Μάχη του Γκάλταουν, όπου αντιμετώπισε αρκετούς άρχοντες που αντιτίθεντο στην επανάσταση, πολέμησε στην Μάχη των Κωδώνων και στην Μάχη της Τρίαινας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, παντρεύτηκε την Λάισα Τάλλυ, στην ίδια τελετή που ο Ένταρντ Σταρκ παντρεύτηκε την Κάτλυν Τάλλυ. Η επιλογή αυτή έγινε εκ μέρους του, αφενός για να κερδίσει την υποστήριξη του πατέρα της, αφετέρου για να εξασφαλίσει τη συνέχιση των Άρρυν.

Κατά τη Λεηλασία του Κινγκς Λάντινγκ, σκοτώθηκαν, όχι μόνο ο Βασιλιάς Αίρυς αλλά και η γυναίκα και τα παιδιά του Πρίγκιπα Ραίγκαρ. Ο Ένταρντ Σταρκ ήταν αποτροπιασμένος από την αγριότητα αυτών των πράξεων, ο Ρόμπερτ όμως, τις θεώρησε αναγκαίες, εξαιτίας του μίσους του για τους Ταργκάρυεν. Το γεγονός αυτό δημιούργησε προσωρινό ρήγμα στη σχέση τους και ούτε ο Τζον Άρρυν δεν μπόρεσε να το γεφυρώσει. Όταν ο Ρόμπερτ ανέβηκε στον Σιδερένιο Θρόνο, διόρισε τον Τζον, Χέρι του.

Χέρι του Βασιλιά

Το πρώτο μέλημα του Τζον ήταν η σύναψη ειρήνης με το Ντορν. Το Ντορν ήταν εξοργισμένο από τους θανάτους του Λέουιν και της Έλια Μαρτέλ στη διάρκεια του πολέμου. Ο Όμπερυν Μαρτέλ προσπάθησε να ξεσηκώσει το βασίλειο στο όνομα του Βισέρυς Ταργκάρυεν, του διασωθέντος γιου του Βασιλιά Αίρυς. Ο Τζον επέστρεψε τα οστά του Λέουιν και κατάφερε να συνάψει ειρήνη με τον Ντόραν Μαρτέλ. Παρ’ όλα αυτά, οι ιππότες, Σερ Γκρέγκορ Κλέγκεϊν και Έιμορυ Λορτς, οι οποίοι σκότωσαν την Έλια και τα παιδιά της, έμειναν ατιμώρητοι, γεγονός που δημιούργησε αδιάκοπη ένταση μεταξύ Θρόνου και Ντορν.

Για να ενδυναμώσει τη θέση του Ρόμπερτ στον θρόνο, ο Τζον διαπραγματεύτηκε τον γάμο του με την Σέρσεϊ Λάννιστερ και τον συμβούλευσε να κρατήσει τον αδερφό της, Τζέιμι, στην Βασιλική Φρουρά. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την πρόταση του Ένταρντ Σταρκ, να σταλεί ο Τζέιμι στο Τείχος για τη δολοφονία του Βασιλιά Αίρυς. Ο Ρόμπερτ σκεφτόταν επίσης την ενδεχόμενη δολοφονία των Βισέρυς και Νταινέρυς Ταργκάρυεν, θεωρώντας τους, τους δύο τελευταίους Ταργκάρυεν και πιθανή απειλή, αλλά ο Άρχοντας Τζον τον μετέπεισε.

Ο Ρόμπερτ ανέθεσε στον Τζον την ευθύνη για την διακυβέρνηση των Επτά Βασιλείων. Ο Τζον όμως, δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον Ρόμπερτ από το να σπαταλήσει τεράστια ποσά σε τουρνουά και άλλες υπερβολές, χρεώνοντας έτσι το βασίλειο. Όσο ο Τζον βρισκόταν στην αυλή του βασιλιά, την Κοιλάδα διοικούσε ο Νέστορ Ρόυς, ως Υψηλός Οικονόμος.

Εν αγνοία του Άρχοντα Τζον, η σύζυγός του και ο Πήταϊρ Μπαίλις διατηρούσαν ερωτική σχέση, από την εποχή που ήταν ακόμα νέοι. Η σύζυγος του Τζον μεθόδευσε να λάβει ο Πήταϊρ το πρώτο του πόστο και αργότερα έπεισε τον σύζυγό της να φέρει τον εραστή της στο Κινγκς Λάντινγκ, για να μπορούν να είναι μαζί. Ο Πήταϊρ έγινε Θησαυροφύλακας κατά την θητεία του Τζον, ως Χέρι.

Αιτία θανάτου

Ο Στάννις Μπαράθηον άρχισε να υποψιάζεται ότι πραγματικός πατέρας των παιδιών της Βασιλισσας Σέρσεϊ, δεν ήταν ο Βασιλιάς Ρόμπερτ, αλλά ο αδερφός της, Τζέιμι, ο Βασιλοκτόνος. Αν αποδεικνυόταν σωστός, τότε ο Στάννις θα γινόταν αυτόματα δικαιωματικός διάδοχος του Ρόμπερτ. Φοβούμενος πως, αν φανέρωνε αυτή του την υποψία ο ίδιος, η ενέργεια αυτή θα φαινόταν σαν κίνηση ορμώμενη από φιλοδοξία, δεν το εκμυστηρεύτηκε στον Βασιλιά, αλλά στον Τζον Άρρυν, ο οποίος ήταν πιθανότερο να πείσει τον Ρόμπερτ.

Ο Τζον και ο Στάννις ξεκίνησαν να ερευνούν το θέμα στα κρυφά, ψάχνοντας και εντοπίζοντας τα μπάσταρδα παιδιά του Ρόμπερτ. Επισκέφτηκαν μαζί το οπλοποιείο του Τόμπο Μοτ, όπου δούλευε ο Τζέντρυ, ένα μπάσταρδο του Ρόμπερτ, που είχε καταπληκτική ομοιότητα με τον πατέρα του. Επισκέφτηκαν επίσης, τον οίκο ανοχής της Τσατάγια, όπου ο Ρόμπερτ είχε άλλο ένα μπάσταρδο, την Μπάρρα, η οποία είχε επίσης εμφανώς τα χαρακτηριστικά του Βασιλιά. Η συνεχής επικοινωνία με τον Στάννις προφανώς συνετέλεσε στην απόφαση του Τζον Άρρυν να στείλει το γιο του να ανατραφεί δίπλα στον Στάννις στην Ντράγκονστοουν.

Ο Τζον έψαχνε επιπλέον αποδείξεις, ότι τα παιδιά της Σέρσεϊ δεν ήταν του Ρόμπερτ, στο βιβλίο του Μέγα Μέιστερ Μαλλέον, Η Γενεαλογία και η Ιστορία των Μεγάλων Οίκων των Επτά Βασιλείων , έναν ογκώδη τόμο, που του δάνεισε ο Μέγας Μέιστερ Παϊσέλ. Σύμφωνα με το βιβλίο, όπως ανακάλυψε αργότερα και ο Άρχοντας Ένταρντ Σταρκ, όποτε ενωνόνταν ένα μέλος του οίκου Λάννιστερ με μέλος του οίκου Μπαράθηον, τα παιδιά τους είχαν πάντοτε ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά των Μπαράθηον.

Η έρευνα του Τζον έγινε γνωστή σε διάφορα άτομα στην αυλή του βασιλιά, μεταξύ των οποίων οι, Παϊσέλ, Βάρυς, Σέρσεϊ και Πήταϊρ Μπαίλις. Η Σέρσεϊ θεωρούσε τον Τζον απειλή στην προσπάθεια της να ανέλθει στο Σιδερένιο Θρόνο ο γιος της, Τζόφρυ, αφού ξεφορτωνόταν τον σύζυγό της. Ο Παϊσέλ πίστευε ότι ο Τζον ήταν έτοιμος να δράσει και προετοιμαζόταν, σχεδιάζοντας να στείλει τη σύζυγό του στο Έυρι και το γιο του στην Ντράγκονστοουν. Ο Βάρυς αντιλήφθηκε τον κίνδυνο για την ζωή του Τζον και τον παρακάλεσε να χρησιμοποιεί δοκιμαστή φαγητού, αλλά ο Τζον απέρριψε την πιθανότητα να προσπαθήσει κάποιος να τον δηλητηριάσει. Τα κίνητρα του Μικροδάχτυλου δεν είναι προφανή, αλλά φαίνεται πως διείδε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον θάνατο του Τζον Άρρυν για αν εντείνει την έχθρα μεταξύ των Λάννιστερ και Σταρκ, υπέρ του. Είναι επίσης πιθανό να αντιλήφηκε ότι η Σέρσεϊ επρόκειτο να ενεργήσει με βιασύνη και χωρίς λογική, κάτι που θα δυσχαίρεναι τη δική του στρατηγική στο «παιχνίδι των θρόνων» και ήθελε να αποφύγει τον αποκλεισμό της από το παιχνίδι.

Ο Πήταϊρ Μπαίλις έπεισε την Λάισα Άρρυν να δηλητηριάσει τον σύζυγό της Τζον με τα Δάκρυα του Λυς, λέγοντας πως αυτό θα απομάκρυνε κάθε εμπόδιο και θα μπορούσαν να παντρευτούν, επιπλέον θα απέτρεπε τον Τζον από το να στείλει τον Ρόμπερτ Άρρυν στην Ντράγκονστόουν. Η Λάισα έκανε ότι της είπε. Ο Τζον , ο οποίος ως τότε θεωρούνταν εύρωστος για την ηλικία του, αρρώστησε το ίδιο βράδυ που δανείστηκε το βιβλίο του Μαλλέον. Η υγεία του άρχισε αμέσως να κλονίζεται. Ο μέιστερ του Τζον, Κόουλμον, ξεκίνησε αμέσως την θεραπεία, σε ότι νόμιζε πως ήταν στοματική διαταραχή. Εν τούτοις, ο Μέγας Μέιστερ Παϊσέλ, αφοσιωμένος σύμμαχος των Λάννιστερ, θεώρησε ότι η Βασίλισσα Σέρσεϊ ήθελε τον Τζον νεκρό. Αν και δεν του είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και μάλιστα έλειπε από την πόλη, ο Παϊσέλ ανέλαβε τη θεραπεία του Τζον ώστε να εξασφαλίσει το θάνατό του. Ο ετοιμοθάνατος Τζον επαναλάμβανε το όνομα Ρόμπερτ και οι τελευταίες λέξεις που είπε στην σύζυγό του και στον Βασιλιά Ρόμπερτ ήταν «Ο σπόρος είναι δυνατός». Η Λάισα πίστευε ότι το σχόλιο αφορούσε τον γιο τους. Είναι όμως πιθανότερο, να αναφερόταν στις πληροφορίες που είχε συλλέξει για τη γενεαλογία των Μπαράθηον, όσο μελετούσε το βιβλίο του Μέιστερ Μαλλέον. Αργότερα, η ομιλία του έγινε ακατανόητη και πέθανε το επόμενο πρωί.

Αντίκτυπος

Μετά το θάνατο του Τζον Άρρυν, ο Ρόμπερτ Μπαράθηον πρότεινε στην Λάισα Άρρυν να στείλει τον γιο της Ρόμπερτ να ανατραφεί με τον Άρχοντα Τάιγουιν Λάννιστερ στο Κάστερλυ Ροκ. Η αιτία ήταν, πως αν το παιδί ανατρεφόταν δίπλα σε μια γυναίκα, αυτό θα τον έκανε αδύναμο. Η Λάισα αρνήθηκε εντόνως και ενάντια στη θέληση του Βασιλιά, έφυγε κρυφά από το Κινγκς Λάντινγκ μαζί με τον γιο της και επέστρεψαν στην Κοιλάδα του Άρρυν.

Ο θάνατος του Τζον Άρρυν ήταν ένα από τα γεγονότα που πυροδότησαν τον Πόλεμο των Πέντε Βασιλέων. Ο Βασιλιάς Ρόμπερτ αποφάσισε ότι ο Άρχοντας Ένταρντ Σταρκ θα διαδεχόταν τον Τζον ως Χέρι του Βασιλιά. Η επιλογή αυτή εξόργισε τη Βασίλισσα Σέρσεϊ, επειδή ήλπιζε να λάβει τη θέση αυτή ο (αδιάφορος) αδερφός της, Τζέιμι και επειδή φοβόταν ότι ο Άρχοντας Ένταρντ θα περιόριζε την επιρροή των Λάννιστερ. Εξοργισμένος με την επιλογή του Βασιλιά Ρόμπερτ, ήταν όμως και ο Στάννις Μπαράθηον, που πίστευε ότι μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας στο μικρό συμβούλιο, είχε κερδίσει τη θέση αυτή. Σύντομα, μετά την αναχώρηση του Ρόμπερτ και της συνοδείας του για το Γουίντερφελ, όπου θα πρότεινε στον Άρχοντα Ένταρντ τη θέση του Χεριού, ο Στάννις έφυγε για την Ντράγκονστοουν, όπου παρέμεινε έως την έναρξη του πολέμου. Η απομάκρυνσή του από το Κινγκς Λάντινγκ τον απέτρεψε από το να μοιραστεί τις υποψίες του για τα παιδιά της Σέρσεϊ με τον Άρχοντα Ένταρντ και από τον να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Τζόφρυ, όταν ο τελευταίος ανέβηκε στον θρόνο μετά το θάνατο του Βασιλιά Ρόμπερτ.

Με πρωτοβουλία του Πήταϊρ Μπαίλις, η Λάισα έγραψε ένα κωδικοποιημένο γράμμα στην αδερφή της, Κάτλυν, στο οποίο κατηγορούσε ψευδώς την Βασίλισσα Σέρσεϊ για τη δολοφονία του Τζον Άρρυν. Ως αποτέλεσμα, αρχικώς η Κάτλυν και εν τέλει και ο Ένταρντ, που σκόπευε να αρνηθεί την πρόταση του Βασιλιά Ρόμπερτ, πείστηκαν ότι πρέπει να δεχτεί τη θέση του Χεριού, ώστε να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τον θάνατο του Τζον Άρρυν και να εκθέσει τους υπευθύνους.

Όταν όμως ο Άρχοντας Ένταρντ έφτασε στο Κόκκινο Φρούριο, ανακάλυψε αμέσως πως η αναχώρηση της Λάισα για το Έυρι και του Στάννις για την Ντράγκονστόουν του στερούσαν τη δυνατότητα να μιλήσει με σημαντικούς μάρτυρες για τις συνθήκες και το υπόβαθρο του θανάτου του Τζον Άρρυν. Μην έχοντας άλλες επιλογές, αναγκάστηκε, να βασιστεί στον Μικροδάχτυλο και τον Βάρυς για πληροφορίες. Για αυτονόητους λόγους, ο Μικροδάχτυλος, είχε κάθε λόγο να αποκρύψει την αλήθεια από τον Άρχοντα Ένταρντ, τροφοδοτώντας τον με άχρηστες πληροφορίες, ενώ η πεποίθηση του Βάρυς, πως ο ακόλουθος του Τζον Άρρυν, Χιου, τον είχε δολοφονήσει, πιθανώς να ήταν ένα ειλικρινές λάθος.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο Ένταρντ ανακάλυψε τι ερευνούσε ο Τζον Άρρυν και ποιο ήταν το πιθανό κίνητρο πίσω από τη δολοφονία του, ήταν ήδη αργά για να ενημερώσει το Βασιλιά Ρόμπερτ. Ο Βασιλιάς, είχε αναχωρήσει για κυνηγετικό ταξίδι, κατά το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα και η επακόλουθη σύλληψη του Τύριον Λάννιστερ από την Κάτλυν, για το ρόλο του στην απόπειρα δολοφονίας του γιού της, Μπραν, είχε ήδη πυροδοτήσει τις αψιμαχίες στις Παραποτάμιες Περιοχές.

Γάμοι και Διάδοχοι

Ο Τζον Άρρυν παντρεύτηκε τρεις φορές, πρώτα την Τζέυν Ρόυς και ακολούθως την Ροβένα Άρρυν, ξαδέρφη του. Κανένας από τους δύο γάμους δεν του έδωσε διάδοχο. Λόγω έλλειψης δικού του παιδιού, είχε ονομάσει διάφορους διαδόχους, οι οποίοι πέθαναν ο ένας μετά τον άλλο. Πρώτα τον ανιψιό του, Έλμπερτ Άρρυν, γιο του νεότερου αδερφού του, Ρόννελ. Μετά την εκτέλεση του Έλμπερτ από τον Αίρυς II, διάδοχος έγινε ο Ντένυς Άρρυν. Καταγόταν από ένα δευτερεύον παρακλάδι του Οίκου Άρρυν και είχε παντρευτεί την ανιψιά του Τζον. Σκοτώθηκε στην Μάχη των Καμπανών.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ο Τζον παντρεύτηκε με την τρίτη του σύζυγο, Λάισα Τάλλυ, την κόρη του Χόστερ Τάλλυ. Δεν υπήρχε αγάπη μεταξύ τους, η Λάισα θεωρούσε τον Τζον πολύ γέρο και μισούσε την άσχημη αναπνοή του. Μετά από αρκετές αποβολές, η Λάισα έφερε στον κόσμο έναν ασθενικό γιο και διάδοχο, τον Ρόμπερτ Άρρυν.


 
 
 
 
 
 
 
 
{Τζάσπερ}
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
{Λάισα
Τάλλυ}
 
{Τζον}
 
{Ροβένα
Άρρυν}
 
 
 
 
 
{Άλυς}
 
Έλυς
Γουέινγουντ
 
 
 
 
 
 
 
 
{Ρόννελ}
 
Αρχόντισσα
Μπέλμορ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ρόμπερτ
 
{Τζέυν Ρόυς}
 
{κόρη}
 
{Ντένυς
Άρρυν}
 
{κόρη}
 
Σερ Χάρντινγκ
 
6 άλλες κόρες
 
{Τζάσπερ
Γουέινγουντ}
 
{Έλμπερτ}
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
{Νεκρό παιδί
νέο}
 
 
 
 
 
Χάρολντ Χάρντινγκ
"Χάρυ ο Διάδοχος"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Source : awoiaf

Translate : phoenix