Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου

Από Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου - Game Of Thrones GR
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου
Bookset.jpg
US covers for the first five books
Παιχνίδι του Στέμματος
Σύγκρουση Βασιλέων
Θύελλα από Ατσάλι
Βορά Ορνίων
Ο Χορός των Δράκων
Οι Άνεμοι του Χειμώνα
Όνειρο της Άνοιξης
Author Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν
Language Αγγλικά
Genre(s) Επική Φαντασία, Σκοτεινή Φαντασία, Μεσαιωνική Φαντασία
Media Type Εκτύπωση (σκληρό εξώφυλλο και χαρτόδετο)
Ηχογραφημένο Βιβλίο
Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου (στα αγγλικά η συντομογραφία του είναι ASoIaF) είναι μια εξελισσόμενη σειρά βιβλίων επικής φαντασίας του Αμερικανού μυθιστοριογράφου και σεναριογράφου Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Ο Μάρτιν ξεκίνησε να γράφει τη σειρά το 1991 και ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1996. Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως τριλογία, αλλά η σειρά τώρα αποτελείται από πέντε τόμους που έχουν ήδη εκδοθεί, και πρόκειται να κυκλοφορήσουν άλλοι δύο. Επιπροσθέτως, υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα τρία μυθιστορήματα με υποθέσεις που αφορούν γεγονότα πριν απ' αυτά που περιγράφονται στο Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου ενώ πολλά ακόμη πρόκειται να ακολουθήσουν, όπως και ένας τόμος από περικοπές από τα κυρίως βιβλία του Τραγουδιού της σειράς.

Η ιστορία της σειράς βιβλίων Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου λαμβάνει χώρα σε έναν φανταστικό κόσμο, κυρίως σε μια ήπειρο που ονομάζεται Γουέστερος αλλά επίσης και σε μια μεγάλη ήπειρο στα ανατολικά, γνωστή ως Έσσος. Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι άνθρωποι αλλά όσο η ιστορία εξελίσσεται εισάγονται κι άλλοι, όπως οι παγωμένοι και απειλητικοί, υπερφυσικοί Άλλοι από το μακρινό Βορρά και δράκοι που "φτύνουν" φωτιά από την Ανατολή, και οι δύο ωστόσο θεωρούνταν από τους ανθρώπους της ιστορίας ως εξαφανισμένοι. Υπάρχουν τρεις κύριες ιστορίες στη σειρά: το χρονικό ενός εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε διάφορες ευγενείς οικογένειες για έλεγχο του Γουέστερος, η ανερχόμενη απειλή των Άλλων, που βρίσκονται πέρα από ένα γιγάντιο τείχος πάγου που αποτελεί το βορειότερο σύνορο του Γουέστερος και η φιλοδοξία της Νταινέρυς Ταργκάρυεν, της εξόριστης κόρης ενός βασιλιά που δολοφονήθηκε σε έναν άλλον εμφύλιο πόλεμο δεκαπέντε χρόνια πριν, να γυρίσει στο Γουέστερος και να διεκδικήσει το δικαίωμά της στο θρόνο. Καθώς τα βιβλία προχωρούν, οι τρεις ιστορίες συνυφαίνονται και εξαρτώνται η μία από την άλλη.

Η σειρά των βιβλίων έχει τριτοπρόσωπη αφήγηση και ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία μέσα από τα μάτια ενός αριθμού POV χαρακτήρων. Μέχρι το τέλος του τέταρτου τόμου έχουν υπάρξει 17 τέτοιοι χαρακτήρες με πολλαπλά κεφάλαια και οχτώ που έχουν μόνο ένα κεφάλαιο ο καθένας. Αρκετοί χαρακτήρες από των οποίων την οπτική γωνία παρακολουθούμε τις ιστορίες εισάγονται στο τέλος του πέμπτου τόμου, στήνοντας έτσι το σκηνικό για τα σημαντικά γεγονότα του έκτου βιβλίου.


Υπόβαθρο

To Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου τοποθετείται κυρίως στα φανταστικά Επτά Βασίλεια του Γουέστερος, μια μεγάλη, ίσα με το μέγεθος της Νότιας Αμερικής ήπειρο με μια αρχαία ιστορία δώδεκα χιλιάδων χρόνων πίσω της. Μια λεπτομερής ιστορία που αποκαλύπτει πώς τα επτά βασίλεια κατέληξαν να επικρατήσουν στην ήπειρο και έπειτα πώς αυτά τα επτά έθνη ενώθηκαν σε ένα από τον Αίγκον τον Κατακτητή, του Οίκου Ταργκάρυεν. 283 χρόνια μετά την Κατάκτηση του Αίγκον, οι Ταργκάρυεν ανατρέπονται από έναν εμφύλιο πόλεμο και ο Ρόμπερτ Μπαράθηον, με την υποστήριξη κυρίως του φίλου του Άρχοντα Ένταρντ Σταρκ και του κηδεμόνα τους Άρχοντα Τζον Άρρυν, καταλαμβάνει το Σιδερένιο Θρόνο. Τα βιβλία, τα οποία ξεκινούν δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ακολουθούν τις συνέπειες αυτού του γεγονότος μέσα από τρεις σημαντικές κύριες ιστορίες, τοποθετημένες όχι μόνο στο Γουέστερος αλλά και στην ανατολική επίσης ήπειρο.

Η πρώτη πλοκή, τοποθετείται στα Επτά Βασίλεια και περιγράφει το χρονικό του πολέμου για το Σιδερένιο Θρόνο που ξεσπάει μετά από το θάνατο του Βασιλιά Ρόμπερτ. Τον θρόνο τον διεκδικεί ο γιος του Τζόφρυ, υποστηριζόμενος από την κραταιή οικογένεια της μητέρας του, τους Λάννιστερ. Ωστόσο, ο Άρχοντας Ένταρντ Σταρκ, το Χέρι του Βασιλιά Ρόμπερτ, ανακαλύπτει ότι τα παιδιά του Ρόμπερτ δεν είναι νόμιμα και ως συνέπεια ο θρόνος θα έπρεπε να περάσει στον δεύτερο από τους τρεις αδερφούς Μπαράθηον, τον Στάννις. Ο χαρισματικός και δημοφιλής νεότερος αδερφός, ο Ρένλυ, επίσης διεκδικεί το θρόνο, αψηφώντας τη σειρά διαδοχής, με την υποστήριξη του ισχυρού Οίκου Ταϊρέλ. Καθώς οι διεκδικητές μάχονται για τον Σιδερένιο Θρόνο, ο Ρομπ Σταρκ, ο κληρονόμος του Άρχοντα Ένταρντ Σταρκ, ανακηρύσσεται Βασιλιάς του Βορρά καθώς οι Βόρειοι και οι σύμμαχοί τους στις Παραποτάμιες Περιοχές αναζητούν να επιστρέψουν σε καθεστώς αυτονομίας. Ομοίως, ο Μπέιλον Γκρέιτζοϋ επίσης ξαναδιεκδικεί τον αρχαίο θρόνο της περιοχής του, τα Σιδερένια Νησιά, με απώτερο σκοπό την ανεξαρτησία. Αυτός ο πόλεμος που ονομάστηκε Πόλεμος των Πέντε Βασιλέων αποτελεί την κυρίαρχη πλοκή των τεσσάρων πρώτων βιβλίων. Πραγματικά, το τέταρτο βιβλίο αφορά κυρίως την ανάκαμψη του Γουέστερος μετά τον πόλεμο μπροστά στον επικείμενο χειμώνα και τις πολιτικές μηχανορραφίες όσων αναζητούν οφέλη από τις συνέπειές του. Με το ξέσπασμα του πολέμου, τέσσερις από τους πέντε αυτοαποκαλούμενους βασιλείς σκοτώνονται, αφήνοντας τον Στάννις ως τον μόνο επιζώντα. Στο Σιδερένιο Θρόνο εκείνη τη στιγμή κάθεται ο Τόμμεν Μπαράθηον, φερόμενος ως γιος του Ρόμπερτ, αλλά εξίσου μη νόμιμος. Η πρώην αντιβασίλισσά του, Σέρσεϊ Λάννιστερ έχει καθαιρεθεί και φυλακιστεί στο Κινγκς Λάντινγκ από την Πίστη. Ο Στάννις και ο στρατός του, έχοντας κερδίσει μικρή υποστήριξη από τους Μεγάλους Οίκους του Γουέστερος, βρίσκεται στο Τείχος, ψηλά στο Βορρά όπου ο Στάννις επιζητεί να προστατέψει το βασίλειο από την απειλή της εισβολής και παράλληλα να κερδίσει την εύνοια των βόρειων οχυρών.

Η δεύτερη ιστορία λαμβάνει χώρα στα βόρεια σύνορα του Γουέστερος. Εδώ, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, ένα πελώριο τείχος από πάγο και χαλίκι είχε κατασκευαστεί με μαγεία και σκληρή δουλειά για να υπερασπιστεί το Γουέστερος από την απειλή των Άλλων, μια φυλή μυθικών πια πλασμάτων που ζουν στον απώτατο βορρά. Αυτό το Τείχος, 300 μίλια σε έκταση, 700 πόδια σε ύψος, το υπερασπίζεται και το συντηρεί η Ορκισμένη Αδελφότητα της Νυχτερινής Φρουράς, της οποίας καθήκον είναι να φυλάει το βασίλειο από τους Άλλους. Τη στιγμή που ξεκινούν τα βιβλία, οι Άλλοι δεν έχουν εμφανιστεί για πάνω από 8000 χρόνια και η Νυχτερινή Φρουρά έχει μετατραπεί σε μια αποικία καταδίκων: είναι άσχημα υποβαθμισμένη, επανδρωμένη κυρίως από εγκληματίες και φυγάδες, με μόνο λίγους ιππότες ή έντιμους άντρες να τους δυναμώνουν, και ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο της αντιμετωπίζοντας τους "Άγριους" ή "Ελέυθερο Λαό", που είναι άνθρωποι οι οποίοι ζουν πέρα από το Τείχος. Αυτήν την ιστορία την παρακολουθούμε κυρίως μέσα από τα μάτια του Τζον Σνόου, μπάσταρδου γιου του Άρχοντα Ένταρντ Σταρκ. Καθώς αναρριχάται στις τάξεις της Φρουράς, μαθαίνει την πραγματική φύση της απειλής του βορρά και προετοιμάζεται να υπερασπιστεί το βασίλειο παρ' όλο που οι άνθρωποι του Γουέστερος είναι πολύ απασχολημένοι με τους πολέμους τους ώστε να στείλουν ενισχύσεις στο Τείχος. Στο τέλος του τρίτου τόμου, αυτή η ιστορία με κάποιον τρόπο μπλέκεται με τον εμφύλιο πόλεμο στο νότο.

Η τρίτη ιστορία τοποθετείται στην αχανή ανατολική ήπειρο του Έσσος, πέρα από τη στενή θάλασσα, και παρακολουθεί τις περιπέτειες της Νταινέρυς Ταργκάρυεν, της τελευταίας απόγονου των Ταργκάρυεν στην εξορία, η οποία αποτελεί άλλον ένα διεκδικητή του Σιδερένιου Θρόνου. Οι περιπέτειες της Νταινέρυς εκθέτουν την αυξανόμενή της ικανότητα, καθώς ανέρχεται από μια φτωχή που πουλήθηκε σε έναν γάμο συμφέροντος με ένα βάρβαρο πολέμαρχο σε μια ισχυρή και έξυπνη ηγέτη με την αξία της. Η ανέλιξή της υποβοηθείται από τη γέννηση τριών δράκων, πλάσματα που θεωρούνταν ότι είχαν εξαφανιστεί εδώ και καιρό, από απολιθωμένα αυγά που τα είχε λάβει ως γαμήλιο δώρο. Επειδή το σύμβολο του Οίκου της ήταν ο δράκος, αυτά τα πλάσματα είχαν συμβολική αξία πριν μεγαλώσουν αρκετά ώστε να αποδειχτούν καθοριστικά σε στρατηγικό επίπεδο. Παρ' όλο που η ιστορία της συμβαίνει πολλές χιλιάδες μίλια μακριά από τις υπόλοιπες, ο σκοπός της είναι να ανακτήσει τον Σιδερένιο Θρόνο.

Η φράση "τραγούδι της φωτιάς και του πάγου" αναφέρεται μόνο μια φορά στα βιβλία, σε ένα όραμα της Νταινέρυς στο Σύγκρουση Βασιλέων: "Είναι ο πρίγκιπας της προφητείας, και αυτουνού είναι το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου", είπε ένας Ταργκάρυεν (πιθανότατα ο νεκρός μεγαλύτερος αδερφός της Νταινέρυς ο Ραίγκαρ Ταργκάρυεν) αναφερόμενος στο βρέφος γιο του που ονομαζόταν Αίγκον. Υπονοείται ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο τραγούδι, στην προφητεία και στην Νταινέρυς την ίδια. Αυτό επαληθεύεται πιο ξεκάθαρα στο Βορά Ορνίων, όταν ο Αίμον Ταργκάρυεν αναγνωρίζει την Νταινέρυς ως το διάδοχο της προφητείας. Η φράση "φωτιά και πάγος" επίσης αναφέρεται στον όρκο πίστης του Ρηντ προς τον Μπραν στο Σύγκρουση Βασιλέων. Ωστόσο, το τραγούδι και η προφητεία δεν αναφέρονται ξανά, και το ίδιο το τραγούδι παραμένει μυστήριο.

Θέματα των Βιβλίων

Τα βιβλία είναι γνωστά για τους σύνθετους χαρακτήρες, τις ξαφνικές και συχνά βίαιες ανατροπές της ιστορίας και τις πολιτικές ίντριγκες. Σε ένα λογοτεχνικό είδος όπου η μαγεία συχνά έχει κεντρική θέση, αυτή η σειρά έχει τη φήμη ότι δίνει στη μαγεία έναν περιορισμένο και subtle ρόλο, παρουσιάζοντάς την ως μια αμφιλεγόμενη και συχνά καταστροφική παρασκηνιακή δύναμη. Τελικά, τα βιβλία δεν εστιάζουν (προς το παρόν) γύρω από μία κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα στο "Καλό" και το "Κακό". Η πλοκή περιστρέφεται κυρίως γύρω από την πολιτική έριδα και τον εμφύλιο πόλεμο, με μόνο μία ή δύο ιστορίες που υποδηλώνουν την πιθανότητα μιας εξωγενούς απειλής.

Η αφήγηση των βιβλίων είναι πολύ αυστηρά τριτοπρόσωπη με εσωτερική εστίαση και γίνεται από την οπτική γωνία προσώπων με περιορισμένη γνώση, τοποθετημένων στο αφηγηματικό σύμπαν των βιβλίων. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται ανάμεσα σε διαφορετικούς χαρακτήρες μέσα από την οπτικής γωνία των οποίων παρακολουθεί ο αναγνώστης την ιστορία. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο Μάρτιν τους χαρακτήρες του κάνει δύσκολο το χαρακτηρισμό τους: πολύ λίγοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως "καλοί" ή "κακοί". Ο συγγραφέας επίσης έχει τη φήμη ότι δε διστάζει να σκοτώσει οποιονδήποτε χαρακτήρα, όσο σημαντικός κι αν είναι αυτός.


Γενική Ιδέα και Δημιουργία

See also: Θέματα στο Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου


Υπόβαθρο και Πηγές

Ο Μάρτιν ανέκαθενα αγαπούσε τους ιππότες-μινιατούρες και τη μεσαιωνική ιστορία, αλλά τα πρώτα μυθιστορήματά του και οι μικρές ιστορίες του ανήκαν κυρίως στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και του τρόμου. Ωστόσο, τελικά διάφορες ιστορίες φαντασίας εμφανίστηκαν, όπως το The Ice Dragon, το οποίο αργότερα μετέτρεψε σε εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά με το ίδιο όνομα. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ο Μάρτιν δούλεψε κυρίως στο Χόλιγουντ, κύρια ως σεναριογράφος και παραγωγός στο The New Twilight Zone και στο Beauty and the Beast. Μετά το Beauty and the Beast που τελείωσε το 1989, ο Μάρτιν επέστρεψε στην πεζογραφία και άρχισε να δουλεύει πάνω σε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με το όνομα Avalon. Το 1991, ενώ προχωρούσε δύσκολα μ' αυτήν την ιστορία, ο Μάρτιν συνέλαβε μια σκηνή όπου μια ομάδα νεαρών έβρισκε έναν νεκρό ανταρόλυκο με τα κέρατα ενός ελαφιού καρφωμένα στο λαιμό του. Ο ανταρόλυκος είχε γεννήσει έναν αριθμό κουταβιών, τα οποία έπειτα πήραν οι νεαροί για να τα μεγαλώσουν σαν δικά τους. Η φαντασία του Μάρτιν πήρε φωτιά μ' αυτήν την ιδέα, και τελικά ανέπτυξε αυτή τη σκηνή σε μια ιστορία επικής φαντασίας, που αρχικά την οραματίστηκε ως μια τριλογία που θα αποτελούνταν από τα βιβλία Παιχνίδι του Στέμματος, Ο Χορός των Δράκων και το Οι Άνεμοι του Χειμώνα. Ο Μάρτιν είναι φανερό ότι δεν τον ενέπνεε προηγουμένως ιδιαίτερα το λογοτεχνικό αυτό είδος, αλλά διαβάζοντας τη σειρά βιβλίων Memory, Sorrow, and Thornτου Tad Williams πείστηκε ότι θα μπορούσε να το προσεγγίσει με έναν πιο ενήλικο και ώριμο τρόπο από αυτόν με τον οποίο επεχείρησαν οι προηγούμενοι συγγραφείς του είδους.

Μετά από ένα μακρύ κενό το οποίο πέρασε γράφοντας και κάνοντας την παραγωγή ενός τηλεοπτικού πιλοτικού επεισοδίου για μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που λεγόταν Doorways, ο Μάρτιν ξαναξεκίνησε τη δουλειά του το in 1994 πάνω στο Παιχνίδι του Στέμματος και το ολοκλήρωσε τον επόμενο χρόνο, μολονότι είχε μόνο μερικώς ολοκληρώσει το αρχικό σχέδιο που είχε για το πρώτο του βιβλίο. Ως αποτέλεσμα, με τον καιρό, ο Μάρτιν τελικά επέκτεινε το σχέσιό του για τη σειρά ώστε να περιλάβει τέσσερα βιβλία, έπειτα έξι και τελικά επτά, καθώς η ιστορία "μεγάλωνε καθώς την αφηγούνταν," είπε, παραθέτοντας τα λόγια του άρχοντα της επικής φαντασίας Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν. Η έκδοση του Παιχνίδι του Στέμματος ακολούθησε το 1996. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το βιβλίο έγινε αντικείμενο ενός άγριου πλειοδοτικού πολέμου, τον οποίο στο τέλος κέρδισε η HarperCollins για £450,000. Στα πλαίσια της προεκδοτικής δημοσιότητας περιλαμβανόταν και η δημοσίευση μιας "νουβέλας-δείγμα" με το όνομα Αίμα του Δράκου, το οποίο στη συνέχεια κέρδισε το 1997 το βραβείο Hugo Award για το Καλύτερο Μυθιστόρημα. Για να χωρέσει το Παιχνίδι του Στέμματος σε έναν τόμο, ο Μάρτιν είχε αφαιρέσει το τελευταίο τέταρτο περίπου του βιβλίου και το πρόσθεσε στην αρχή του δεύτερου βιβλίου του 1998, Σύγκρουση Βασιλέων. Το Μάιο του 2005 ο Μάρτιν δήλωσε ότι το χειρόγραφό του για το Παιχνίδι του Στέμματος ήταν 1088 σελίδες χωρίς τα παραρτήματα και το χειρόγραφο του Σύγκρουση Βασιλέων ήταν ακόμη μεγαλύτερο αφού έφτανε τις 1184 σελίδες.


Ιστορικές Επιρροές

Πολλοί παραλληλισμοί έγιναν ανάμεσα στα γεγονότα και τους χαρακτήρες του Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου και τα γεγονότα και τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στον Πόλεμο των Ρόδων. Δύο από τις κύριες οικογένειες στο Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, οι Σταρκ και οι Λάννιστερ θεωρήθηκε ότι αντιπροσωπεύουν τον ιστορικό Οίκο των Γιορκ και τον Οίκο των Λάνκαστερ αντίστοιχα.

Μια ομοίως εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα σύγκρουση είναι ο πόλεμος διαδοχής με το όνομα Χορός των Δράκων ανάμεσα σε δύο παιδιά, τον Αίγκον II και τη Ραινύρα. Μια ιστορική μάχη (με το όνομα η Αναρχία) ανάμεσα στην Αυτοκράτειρα Ματίλντα, κόρη του Χένρι I της Αγγλίας και του ξαδέρφου της Στίβεν του Μπόιλς, έδωσε την έμπνευση. κάθε κόρη ανακηρύχθηκε διάδοχος του πατέρα της, αλλά εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων, αρσενικοί ανταγωνιστές άρπαξαν το στέμμα και χρίστηκαν ηγέτες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου για τη διαδοχή, οι αντίπαλοι διεκδικητές εκθρονίζονται και τους διαδέχεται ο γιος (Αίγκον III και Χένρι II της Αγγλίας αντίστοιχα) του διαδόχου που είχε αρχικά επιλεγεί. Ούτε η Αυτοκράτειρα Ματίλντα ούτε η Ραινύρα τελικά κυβέρνησαν οι ίδιες.

Ο Μάρτιν είναι φανατικός μαθητής της Μεσαιωνικής Ευρώπης, και έχει πει ότι ο Πόλεμος των Ρόδων, μαζί με πολλά άλλα γεγονότα που συνέβησαν στην Ευρώπη εκείνο τον καιρό, αποτέλεσαν έμπνευση γι' αυτόν για τη σειρά των βιβλίων του. Ωστόσο, επιμένει ότι "Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα πλήρης αντιστοίχιση γεγονότων και χαρακτήρων. Μ' αρέσει να χρησιμοποιώ την ιστορία για να νοστιμίζω το έργο μου, για να προσθέτω χαρακτήρα και αληθοφάνεια, αλλά το να ξαναγράψω απλά την ιστορία με τα ονόματα αλλαγμένα δεν με ελκύει εμένα. Προτιμώ να τα ξαναφαντάζομαι όλα και να τα πηγαίνω σε νέες και αναπάντεχες κατευθύνσεις."

Ο Μάρτιν επίσης είπε ότι η Αλβιγηνική Σταυροφορία αποτέλεσε επίσης έμπνευση για τη σειρά.


Λογοτεχνικές Επιρροές

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη σειρά και πολλά από τα έργα του είδους της επικής φαντασίας, αλλά η δομή του έχει πολλά κοινά με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: "Παρά το γεγονός ότι διαφέρω από τον Τόλκιν σε σημαντικά σημεία, η εκτίμησή μου γι' αυτόν είναι απαράμιλλη. Αν ρίξετε μια ματιά στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ξεκινάει με έντονη εστίαση και όλοι οι χαρακτήρες είναι μαζί. Έπειτα κατά το τέλος του πρώτου βιβλίου η Συντροφιά χωρίζει και ακολουθούν διαφορετικές περιπέτειες. Έκανα κι εγώ το ίδιο. Όλοι βρίσκονται στο Γουίντερφελ στην αρχή εκτός από την Ντάνυ, έπειτα χωρίζουν σε ομάδες, και τελικά χωρίζουν και αυτές. Ο σκοπός ήταν να διασκορπιστούν, ύστερα να αναδιπλωθούν και να ξαναβρεθούν μαζί. Το να βρω το σημείο όπου θα ξεκινήσει αυτή η επιστροφή ήταν ένα από τα θέματα με τα οποία πάλεψα πολύ." Ο Μάρτιν έχει αναγνωρίσει το τι οφείλει στα έργα του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, του Τζακ Βανς και του Τεντ Γουίλιαμς, αλλά η δική του σειρά διαφέρει από εκείνη του Τόλκιν στο ότι χρησιμοποιεί περισσότερα ρεαλιστικά στοιχεία. Ενώ ο Τόλκιν εμπνεύστηκε από τη μυθολογία, το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο περισσότερο από την μεσαιωνική και από την πρώτη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, και συγκεκριμένα από την Εξέγερση των Ιακωβιτών και τον Πόλεμο των Ρόδων. Ομοίως, ενώ ο Τόλκιν έτεινε σε ρομαντικές σχέσεις, ο Μάρτιν γράφει ξεκάθαρα για σεξ, συμπεριλαμβανομένης της αιμομιξίας, παιδεραστίας, πορνείας και βιασμού. Ως συνέπεια, νόθα παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο μέσα στη σειρά. Αυτό έχει οδηγήσει στο να μνημονεύεται η σειρά ως πρόδρομος ενός 'θαρραλέου' νέου κύματος συγγραφέων επικής φαντασίας που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένων των Σκοτ Λιντς και Τζο Άμπερκομπι. Στο σάιτ του ο Μάρτιν έχει αναγνωρίσει ότι οι συγγραφείς της ιστορικής φαντασίας όπως ο Μπέρναρντ Κόρνγουελ και ο Τζορτζ Μακ Ντόναλντ Φρέιζερ άσκησαν επιρροή στο έργο του. Ο Μάρτιν έχει αναφέρει επίσης ότι η διαφήμιση σε εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου από τον Ρόμπερτ Τζόρνταν υπήρξε καθοριστική στο να εξασφαλιστεί από νωρίς η επιτυχία της σειράς στους αναγνώστες του είδους της φαντασίας.


Εκδοτική Ιστορία

Επισκόπηση

Αρχικά σχεδιάστηκε ως τριλογία, αλλά τώρα η σειρά αποτελείται από πέντε δημοσιευμένους τόμους:

Τα εναπομείναντα βιβλία είναι προσωρινά τιτλοφορημένα:

Επιπροσθέτως υπάρχουν τρία μυθιστορήματα με γεγονότα που διαδραματίζονται 90 χρόνια πριν τα γεγονότα στο Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου και είναι τοποθετημένα στον ίδιο κόσμο, γνωστά κοινώς ως "Ιστορίες του Ντανκ και Εγκ" από τα ονόματα των πρωταγωνιστών τους:

Ο Περιπλανώμενος Ιππότης είναι επίσης διαθέσιμος ως εικονογραφημένο βιβλίο από την Dabel Brothers Productions. Μία μεταφορά του Ορκισμένου Σπαθιού πρόκειται να εκδοθεί από την ίδια εταιρεία. Ο συγγραφέας έχει πει ότι θα του άρεσε να γράψει μερικές από αυτές τις ιστορίες (ποικίλουν από έξι μέχρι δώσεκα από συνέντευξη σε συνέντευξη) καλύπτοντας ολόκληρη τη ζωή αυτών των δύο χαρακτήρων.

Επιπλέον υπάρχουν επίσης τρία μυθιστορήματα βασισμένα σε κεφάλαια των βιβλίων, προηγουμένως σε μορφή συλλογής σε άλλα μέσα.

  • Αίμα του Δράκου (Ασίμοφ (Περιοδικό), Ιούλιος 1996) βασισμένο στα κεφάλαια της Νταινέρυς από το Παιχνίδι του Στέμματος. Τιμήθηκε με το βραβείο Χιούγκο (Hugo Award) το 1997 για το Καλύτερο Μυθιστόρημα.
  • Δρόμος του Δράκου (Ασίμοφ (Περιοδικό), Δεκέμβριος 2000) βασισμένο στα κεφάλαια της Νταινέρυς από το Θύελλα από Ατσάλι.
  • Τα Πλοκάμια του Κράκεν (Ντράγκον (περιοδικό) τεύχος 305, Αύγουστος 2002) βασισμένο στα κεφάλαια που αφορούν τα Σιδερένια Νησιά από το Βορά Ορνίων.

Επίσης, ένας συνοδευτικός τόμος για τη σειρά βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν και τους Έλιο Μ. Γκαρσία τζούνιορ και Λίντα Άντονσον, μολονότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η ημερομηνία της δημοσίευσής του.

Τα Πρώτα Τρία Βιβλία (1991–2000)

George R. R. Martin at the 2011 Time 100 gala.

Ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν ήταν ήδη ένας επιτυχημένος συγγραφέας της φανταστικής και επιστημονικής φαντασίας και σεναριογράφος της τηλεόρασης πριν γράψει τη σειρά των βιβλίων του Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Ο Μάρτιν εξέδωσε την πρώτη μικρή ιστορία του το 1971 και το πρώτο του μυθιστόρημα το 1977. Στα μέσα της δεκαετίας του '90, είχε κερδίσει τρία βραβεία Χιούγκο (Hugo Awards), δύο βραβεία Νέμπουλας (Nebulas) και άλλα βραβεία για τα πιο μικρά σε έκταση έργα του. Μολονότι τα πρώτα του βιβλία έτυχαν ευνοϊκής υποδοχής από την κοινότητα της φανταστικής λογοτεχνίας, η αναγνωσιμότητά του παρέμεινε σχετικά μικρή και ο Μάρτιν ανέλαβε δουλειές σεναριογράφου στο Χόλιγουντ στα μέσα της δεκαετίας του '80. Κυρίως δούλεψε στην αναβίωση του The Twilight Zone το 1986 και στο Beauty and the Beast από το 1987 μέχρι το 1990, αλλά επίσης έφτιαξε τα δικά του τηλεοπτικά πιλοτικά σενάρια και σενάρια για ταινίες. Αρχίζοντας να απογοητεύεται επειδή κανένα από τα σενάριά του δε γυρίζονταν, άρχισε επιπλέον να κουράζεται από τους περιορισμούς που είχε η τηλεοπτική παραγωγή όπως ο προϋπολογισμός και το μέγεθος των επεισοδίων, πράγματα τα οποία τον ανάγκαζαν συχνά να κόβει χαρακτήρες, να περικόπτει σκηνές μαχών. Αυτό ώθησε το Μάρτιν στο να γράψει βιβλία, η πρώτη του αγάπη, όπου δεν είχε να ανησυχεί για το ότι έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά την έκταση της φαντασίας του. Θαυμάζοντας τα έργα του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν στην παιδική του ηλικία, ήθελε να γράψει μια επική φαντασία αλλά του έλειπαν οι ιδέες.


Όταν ο Μάρτιν δούλευε πάνω σε σχέδια στο Χόλυγουντ το καλοκαίρι του 1991, άρχισε να γράφει ένα νέο έργο επιστημονικής φαντασίας, το Avalon. Μετά από τρία κεφάλαια, είχε μια ζωηρή ιδέα ενός αγοριού που βλέπει τον αποκεφαλισμό ενός άντρα και βρίσκει ανταρόλυκους στο χιόνι, ιδέα η οποία τελικά θα γινόταν το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου Παιχνίδι του Στέμματος. Θέτοντας το Avalon στην άκρη, ο Μάρτιν τελείωσε αυτό το κεφάλαιο μέσα σε λίγες μέρες και σιγουρεύτηκε ότι ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας. Ύστερα από μερικά ακόμη κεφάλαια, ο Μάρτιν είδε το βιβλίο του ως φανταστική ιστορία και άρχισε να φτιάχνει χάρτες και γενεαλογικά δέντρα. Όμως, το γράψιμο αυτού του βιβλίου διακόπηκε για λίγα χρόνια όταν ο Μάρτιν επέστρεψε στο Χόλιγουντ ως παραγωγός στην τηλεοπτική του σειρά Doorways που το ABC του παρήγγειλε αλλά τελικά ποτέ δε βγήκε στον αέρα.


Ο Μάρτιν ξανάρχισε το γράψιμο του βιβλίου Παιχνίδι του Στέμματος το 1994, πουλώντας το ως μέρος μιας τριλογίας στον ατζέντη του, με τα βιβλία Ο Χορός των Δράκων και Οι Άνεμοι του Χειμώνα που θα ακολουθούσαν. Λίγο αργότερα, ενώ ακόμη έγραφε το μυθιστόρημα, ένιωθε ότι η σειρά έπρεπε να είναι τέσσερα και έπειτα έξι βιβλία, κάτι σαν δύο συνδεδεμένες τριλογίες μιας μεγάλης ιστορίας. Ο Μάρτιν, που του αρέσουν οι διφορούμενοι τίτλοι επειδή νιώθει πως εμπλουτίζουν το γράψιμο, διάλεξε τον τίτλο Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου ως τον γενικό τίτλο της σειράς: ο Μάρτιν είδε τη μάχη των παγωμένων Άλλων και των φοβερών δράκων ως μια πιθανή σημασία για τη "Φωτιά και τον Πάγο", ενώ η λέξη "τραγούδι" είχε και προηγούμενα εμφανιστεί σε τίτλους βιβλίων του Μάρτιν όπως στο A Song for Lya και το Songs of the Dead Men Sing, φανερώνοντας την εμμονή του με τα τραγούδια.

Το ολοκληρωμένο χειρόγραφο του βιβλίου Παιχνίδι του Στέμματος ήταν 1088 σελίδες (χωρίς τα παραρτήματα), με τη δημοσίευση να ακολουθεί τον Αύγουστο του 1996. Ο συγγραφέας του Wheel of Time Ρόμπερτ Τζόρνταν είχε γράψει μια σύντομη ευνοϊκή κριτική για το εξώφυλλο πράγμα που ήταν σημαντικό στο να εξασφαλίσει την επιτυχία από νωρίς για το βιβλίο και για τη σειρά στους αναγνώστες του είδους. Επίσης κυκλοφόρησε, πριν τη δημοσίευση των βιβλίων για λόγους δημοσιότητας, μια νουβέλα-δείγμα σε περιοδικό με το όνομα Blood of the Dragon η οποία στη συνέχεια κέρδισε το 1997 το βραβείο Χιούγκο (Hugo Award) για το Καλύτερο Μυθιστόρημα.

Το δεύτερο βιβλίο που τιτλοφορείται Σύγκρουση Βασιλέων κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα χειρόγραφο που έφτανε (χωρίς τα παραρτήματα) τις 1184 σελίδες. Η Σύγκρουση Βασιλέων ήταν το πρώτο βιβλίο της σειράς της Φωτιάς και του Πάγου που μπήκε στις λίστες των μπεστ-σέλερ, φτάνοντας στη θέση 13 στη λίστα των μπεστ-σέλερ των The New York Times το 1999. Ύστερα από την επιτυχία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, διάφοροι παραγωγοί και κινηματογραφιστές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το Μάρτιν για τα δικαιώματα της σειράς της Φωτιάς και του Πάγου.

Ο Μάρτιν άργησε αρκετούς μήνες το τρίτο του βιβλίο, Θύελλα από Ατσάλι. Το τελευταίο κεφάλαιο που είχε γράψει ήταν για τον "Κόκκινο Γάμο", μια σκηνή αξιοσημείωτη για τη βία της στα δύο τρίτα του βιβλίου (see Θέματα: Βία και Θάνατος). Το Θύελλα από Ατσάλι ήταν 1521 σελίδες στο χειρόγραφο (χωρίς τα παραρτήματα), προκαλώντας προβλήματα για πολλούς από τους εκδότες του Μάρτιν ανά τον κόσμο. Η Bantam Books κυκλοφόρησε το Θύελλα από Ατσάλι σε έναν τόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο του 2000, ενώ κάποιες ξενόγλωσσες εκδόσεις το χώρισαν σε δύο, τρεις, ή ακόμη και τέσσερις τόμους. Το Θύελλα από Ατσάλι μπήκε στο νούμερο 12 στη λίστα με τα μπεστ-σέλερ των New York Times.


Γεφυρώνοντας το Χάσμα του Χρονοδιαγράμματος (2000–2011)

Μετά τα βιβλία Παιχνίδι του Στέμματος, Σύγκρουση Βασιλέων, και Θύελλα από Ατσάλι, ο Μάρτιν αρχικά σκόπευε να γράψει τρία ακόμη βιβλία. Το τέταρτο βιβλίο, που δοκιμαστικά τιτλοφορήθηκε Ο Χορός των Δράκων, ήταν να επικεντρωθεί στην επιστροφή της Νταινέρυς Ταργκάρυεν στο Γουέστερος και τις συγκρούσεις που αυτό θα δημιουργούσε. Ο Μάρτιν ήθελε να τοποθετήσει αυτήν την ιστορία πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Θύελλα από Ατσάλι ώστε οι νεώτεροι χαρακτήρες και οι δράκοι να μεγαλώσουν. Συμφωνώντας με τους εκδότες του από νωρίς ότι το νέο βιβλίο θα ήταν πιο μικρό από το Θύελλα από Ατσάλι, ο Μάρτιν ξεκινάει να γράφει το μυθιστόρημα πιο κοντά σε μέγεθος στο Σύγκρουση Βασιλέων. Ένα μακρύς πρόλογος θα διηγούνταν τι είχε συμβεί στο μεταξύ, αρχικά σαν ένα κεφάλαιο του Υγρομάλλη στη Σύγκληση Βασιλέων στα Σιδερένια Νησιά. Αφού τα γεγονότα στο Ντορν και στα Σιδερένια Νησιά θα είχαν αντίκτυπο στο βιβλίο, ο Μάρτιν τελικά επέκτεινε τα γεγονότα της Σύγκλησης Βασιλέων βάζοντας τρεις νέους POV χαρακτήρες να τα διηγηθούν αφού οι ήδη υπάρχοντες POV χαρακτήρες δεν ήταν παρόντες στο Ντορν και στα Σιδερένια Νησιά.

Το 2001, ο Μάρτιν ήταν ακόμη αισιόδοξος ότι η τέταρτη συνέχεια των βιβλίων θα κυκλοφορούσε στο τελευταίο τρίμηνο του 2002. Ωστόσο, το πενταετές χάσμα δε λειτουργούσε σωστά για όλους τους χαρακτήρες στο γράψιμο. Από τη μια, ο Μάρτιν δεν ήταν ικανοποιημένος με την κάλυψη των γεγονότων του χάσματος μόνο με αναδρομές στο παρελθόν και εσωτερικούς μονολόγους. Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν πειστικό το να μη συμβεί τίποτα μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια. Αφού δούλεψε το βιβλίο για έναν περίπου χρόνο, ο Μάρτιν συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν ένα επιπρόσθετο, ενδιάμεσο βιβλίο, που ονόμασε Βορά Ορνίων. Το βιβλίο θα ξεκινούσε κατευθείαν με την ιστορία που τελείωνε στον τρίτο τόμο και ο Μάρτιν απέρριψε την ιδέα για ένα πενταετές χάσμα. Το υλικό του 250 σελίδων προλόγου για το ξεκίνημα του Βορά Ορνίων αναμείχθηκε με νέους χαρακτήρες από το Ντορν και τα Σιδερένια Νησιά. Καθώς αυτές οι εκτεταμένες ιστορίες είχαν αντίκτυπο στις προηγούμενες, η πλοκή έγινε πιο περίπλοκη για τον Μάρτιν.

Το μέγεθος του χειρόγραφου του Βορά Ορνίων τελικά ξεπέρασε εκείνο του βιβλίου Θύελλα από Ατσάλι. Ο Μάρτιν δίσταζε να κάνει τις αναγκαίες βαθιές περικοπές για να φέρει το βιβλίο σε μέγεθος ικανό ώστε να εκδοθεί, μιας και αυτό θα επηρέαζε την ιστορία που είχε στο μυαλό του. Το να τυπωθεί το βιβλίο με "μικροτυπία σε εξαιρετικά λεπτό σχεδόν διαφανές χαρτί και να δοθεί σε κάθε αναγνώστη ένας μεγεθυντικός φακός" δεν το συζητούσε. Από την άλλη, ο Μάρτιν απέρριψε την ιδέα των εκδοτών να χωριστεί η αφήγηση χρονολογικά σε δύο τόμους, δηλαδή Βορά Ορνίων, Μέρος Πρώτο και Δεύτερο. Έχοντας ήδη αργήσει με το βιβλίο, ο Μάρτιν δεν είχε αρχίσει καν να γράφει την ιστορία όλων των χαρακτήρων και επίσης αρνούνταν να τελειώσει το πρώτο βιβλίο χωρίς κάποια λύση για τους πολλούς POV χαρακτήρες του και τις αντίστοιχες ιστορίες τους όπως στα προηγούμενα βιβλία.

Αφού οι χαρακτήρες ήταν διασκορπισμένοι σ' όλο τον κόσμο, ένας φίλος του Μάρτιν πρότεινε να χωρίσει την ιστορία γεωγραφικά σε δύο τόμους, από τους οποίους το Βορά Ορνίων θα ήταν το πρώτο. Χωρίζοντας την ιστορία μ' αυτόν τον τρόπο ο Μάρτιν θα είχε το περιθώριο να ολοκληρώσει τις ιστορίες που είχε ξεκινήσει όπως σκόπευε αρχικά, πράγμα το οποίο ακόμη πίστευε ότι ήταν η καλύτερη προσέγγιση χρόνια αργότερα. Ο Μάρτιν μετέφερε τις ημιτελείς ιστορίες των χαρακτήρων στην ανατολή (Έσσσος) και στο Βορρά (Γουίντερφελ και Τείχος) για το επόμενο βιβλίο, Ο Χορός των Δράκων, και άφησε το Βορρά Ορνίων να καλύψει τα γεγονότα στο Γουέστερος, το Κινγκς Λάντινγκ, στις Παραποτάμιες Περιοχές, στο Ντορν και στα Σιδερένια Νησιά. Και τα δύο βιβλία ξεκινούν αμέσως μετά το τέλος του Θύελλα από Ατσάλι, προχωρώντας παράλληλα αντί για διαδοχικά και ασχολούνται με διαφορετικούς χαρακτήρες με πολύ μικρή επικάλυψη μεταξύ τους. Ο Μάρτιν χωρίζει τα κεφάλαια της Άρυα και στα δύο βιβλία αφού μετέφερε ήδη τους άλλους τρεις πιο δημοφιλείς χαρακτήρες (Τζον Σνόου, Τύριον και Νταινέρυς) στο Ο Χορός των Δράκων.

Με την κυκλοφορία του τον Οκτώβριο του 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Νοέμβριο του 2005 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βορά Ορνίων πήγε κατευθείαν στην κορυφή της λίστας των μπεστ-σέλερ των New York Times. Ανάμεσα στις θετικές κριτικές ήταν κι αυτή του Λεβ Γκρόσμαν του περιοδικού Time, που χαρακτήρισε τον Μάρτιν "ο Αμερικανός Τόλκιν". Παρ' όλα αυτά, τόσο οι φανς όσο και οι κριτικοί απογοητεύτηκαν με το διαχωρισμό της ιστορίας που άφησε τις τύχες πολλών δημοφιλών χαρακτήρων στον αέρα μετά από το αγωνιώδες τέλος του προηγούμενου βιβλίου. Με το Ο Χορός των Δράκων να λέγεται ότι είναι μισοτελειωμένο, ο Μάρτιν ανέφερε στον επίλογο του Βορά Ορνίων ότι ο επόμενος τόμος θα κυκλοφορούσε την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, οι προγραμματισμένες ημερομηνίες κυκλοφορίας επανειλημμένα αναβάλλονταν. Στο μεταξύ, το ΗΒΟ απέκτησε τα δικαιώματα για να μεταφέρει το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου σε μια δραματική σειρά το 2007 και το πρώτο από τα δέκα επεισόδια, που κάλυπταν τα γεγονότα του βιβλίου Παιχνίδι του Στέμματος παίχτηκε στην τηλεόραση τον Απρίλιο του 2011.

Με χειρόγραφο περίπου 1600 σελίδες, το Ο Χορός των Δράκων εκδόθηκε τελικά τον Ιούλιο του 2011 μετά από έξι χρόνια γραφής, μεγαλύτερο σε αριθμό σελίδων και σε χρόνο γραφής από οποιοδήποτε από τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία. Η υπόθεση του Ο Χορός των Δράκων ξεκινάει από το σημείο όπου εκτυλισσονται τα γεγονότα στα δύο τρίτα του Βορά Ορνίων, προχωρώντας όμως χρονικά πέρα από αυτό, αλλά κάλυψε λιγότερη ιστορία απ' ό,τι σκόπευε ο Μάρτιν, παραλείποντας το αποτέλεσμα μίας τουλάχιστον μεγάλης μάχης και αφήνοντας τις ιστορίες διαφόρων χαρακτήρων να αιωρούνται. Ο Μάρτιν απέδωσε την καθυστέρηση κυρίως στο ότι πάλευε να λύσει τον "Μηρήνιο Δεσμό", το οποίο ο δημοσιογράφος που έπαιρνε τη συνέντευξη ερμήνευσε ως "κάνοντας τη χρονολογική σειρά και τους χαρακτήρες άνω κάτω καθώς πολλές ιστορίες συνέκλιναν στην Νταινέρυς". Ο Μάρτιν επίσης αναγνώρισε ότι ξόδεψε πάρα πολύ χρόνο ξαναγράφοντας και βελτιώνοντας την ιστορία, αλλά κατηγορηματικά διέψευσε τις θεωρίες των πιο ακραίων κριτικών ότι είχε χάσει το ενδιαφέρον του για τη σειρά ή ότι κωλυσιεργούσε για να κερδίσει περισσότερα χρήματα.


Προγραμματισμένα Βιβλία και Μέλλον

Το έκτο βιβλίο πρόκειται να τιτλοφορηθεί Οι Άνεμοι του Χειμώνα, παίρνοντας τον τίτλο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το πέμπτο βιβλίο. Τον Ιούνιο του 2010, ο Μάρτιν ήδη τελείωσε τέσσερα κεφάλαια από το Οι Άνεμοι του Χειμώνα από την οπτική γωνία της Σάνσα Σταρκ, Άρυα Σταρκ και Αριάν Μαρτέλ. Στα μέσα του 2011, επίσης μετέφερε ένα τελειωμένο κεφάλαιο με POV χαρακτήτα τον Αίρον τον Υγρομάλλη από το τότε ακυκλοφόρητο Ο Χορός των Δράκων στο επόμενο βιβλίο. Με την κυκλοφορία του Ο Χορός των Δράκων, περίπου 100 σελίδες από το Οι Άνεμοι του Χειμώνα ολοκληρώθηκαν. Μετά από μια περιοδεία για την παρουσίαση του βιβλίου και διάφορα συνέδρια, ο Μάρτιν σκόπευε να συνεχίσει τη δουλειά του στο υπερβολικά καθυστερημένο Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου που αφορά την ιστορία και τις γενεαλογίες του Γουέστερος, το οποίο ήθελε να είχε τελειώσει στο τέλος του 2011. Σκόπευε επίσης να δουλέψει σε ένα νέο βιβλίο του Ιστορίες του Ντανκ και Εγκ που επρόκειτο να εμφανιστεί σε μια ανθολογία με το όνομα Επικίνδυνες Γυναίκες, αλλά τον Ιανουάριο του 2013 ανακοινώθηκε ότι αυτή η ιστορία καθυστέρησε και αντικαταστάθηκε από το "Η Πριγκίπισσα και η Βασίλισσα", μια εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν στο Χορό των Δράκων. Έχοντας κυκλοφορήσει ένα κεφάλαιο-δείγμα του Θήον Γκρέιτζοϋ στο σάιτ του το Δεκέμβριο του 2011, ο Μάρτιν υποσχέθηκε να κυκλοφορήσει ένα δεύτερο κεφάλαιο στο πίσω μέρος της χαρτόδετης έκδοσης του Ο Χορός των Δράκων.

Ο Μάρτιν ελπίζει να τελειώσει το Οι Άνεμοι του Χειμώνα πιο γρήγορα από το πέμπτο βιβλίο. Έχοντας αντιμετωπίσει πρόβλημα από τους φανς γιατί λογάριαζε επανειλημμένα πολύ αισιόδοξα τις ημερομηνίες της κυκλοφορίας των βιβλίων του, ο Μάρτιν αποφεύγει να κάνει απόλυτους υπολογισμούς για το έκτο βιβλίο. Ένας ρεαλιστικός υπολογισμός για το τελείωμα του Οι Άνεμοι του Χειμώνα ίσως να είναι τρία χρόνια γι' αυτόν με κανονικό ρυθμό, αλλά εν τέλει το βιβλίο "θα ολοκληρωθεί όταν θα ολοκληρωθεί". Ο Μάρτιν δεν προτίθεται να χωρίσει τους χαρακτήρες γεωγραφικά ξανά αλλά αναγνώρισε ότι "όταν πρέπει να γράψω 1800 σελίδες σε τρία χρόνια [2011] χωρίς τέλος στον ορίζοντα, ποιος διάολος ξέρει τι μπορεί να γίνει".

Δυσαρεστημένος με τον προσωρινό τίτλο Ο Καιρός των Λύκων για τον τελευταίο τόμο, ο Μάρτιν τελικά ανακοίνωσε το Όνειρο της Άνοιξης ως τον τίτλο για τον έβδομο τόμο το 2006. Ο Μάρτιν είναι αμετακίνητος στη θέση του ότι η σειρά θα τελειώσει με το έβδομο βιβλίο "μέχρι να αποφασίσω να μην είμαι αμετακίνητος", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός όγδοου βιβλίου που θα τελειώνει τη σειρά. Με το στόχο να πει την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος, δε θα κουτσουρέψει την ιστορία για να χωρέσει σε έναν προκαθορισμένο αριθμό τόμων. Ο Μάρτιν είναι αισιόδοξος ότι θα εκδώσει τα εναπομείναντα βιβλία πριν τον προλάβει η τηλεοπτική σειρά, μολονότι έχει αποκαλύψει τα πιο σημαντικά σημεία της πλοκής στους δύο κύριους παραγωγούς της από φόβο μήπως πεθάνει στο μεταξύ. (Στα 62 το 2011, ο Μάρτιν είναι από όλες τις απόψεις υγιέστατος.) Ωστόσο, ο Μάρτιν κατέστησε σαφές ότι δε θα επέτρεπε σε άλλο συγγραφέα να τελειώσει τη σειρά. Γνωρίζει το τέλος με αδρές γραμμές όπως και το μέλλον των κύριων χαρακτήρων, το οποίο έχει γλυκόπικρα στοιχεία όπου δε θα ζήσουν όλοι καλά κι εμείς καλύτερα. Ο Μάρτιν ελπίζει να γράψει ένα τέλος παρόμοιο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που ένιωσε ότι έδωσε στην ιστορία ικανοποιητικό βάθος και απήχηση. Από την άλλη πλευρά, ο Μάρτιν σημείωσε την πρόκληση να αποφύγει μία κατάσταση όπως του φινάλε του Λοστ, που άφησε τους φανς απογοητευμένους αποκλίνοντας από τις δικές τους θεωρίες και επιθυμίες.

Ο Μάρτιν δεν αποκλείει να γράψει κι άλλες ιστορίες που θα διαδραματίζονται στο Γουέστερος μετά το τελευταίο βιβλίο, μολονότι είναι μάλλον απίθανο να συνεχίσει με κάτι τέτοιο αμέσως. Είναι αρκετά ξεκάθαρος για το ότι θα επιστρέψει στον Κόσμο του Γουέστερος στο πλαίσιο μεμονωμένων μυθιστορημάτων. Έχοντας δημιουργήσει έναν τεράστιο κόσμο με τέτοια λεπτομέρεια, ο Μάρτιν βλέπει την πιθανότητα να διαδραματιστούν εκεί περισσότερες ιστορίες. Αλλά αντί για μια απευθείας συνέχεια των βιβλίων Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, θα έγραφε ιστορίες για χαρακτήρες από άλλες χρονικές περιόδους της ιστορίας. Επίσης, θέλει να τελειώσει το έργο του Ντανκ και Εγκ. Θα δει αν το κοινό του θα τον ακολουθήσει αφού εκδώσει το επόμενο πόνημά του. Θα του άρεσε πολύ να ξαναρχίσει να γράφει μικρές ιστορίες, μυθιστορήματα, διηγήματα από διαφορετικά λογοτεχνικά είδη όπως επιστημονικής φαντασίας, τρόμου, φαντασίας, ή ακόμη και μυστηρίου φόνου. Αντιμετωπίζοντας το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου ως το μέγιστο έργο του σαν συγγραφέα, ο Μάρτιν είναι σίγουρος ότι ποτέ δε θα ξαναγράψει τέτοιας κλίμακας έργο ξανά.

Υποδοχή

Η σειρά έχει πάρει την πρώτη θέση στο Ίντερντ Μπουκ Λιστ μετά από μια αναθεώρηση του συστήματος αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2005. Επιπλέον, το κάθε βιβλίο μεμονωμένα έχει κερδίσει μια σειρά βραβείων:

  • Παιχνίδι του Στέμματος (1996) - Νικητής του βραβείου Λόκους (Locus), βραβείο Νέμπουλα (Nebula) και υποψήφιο για βραβείο Γουόρλντ Φάνταζι (World Fantasy), 1997.
  • Σύγκρουση Βασιλέων (1998) - Νικητής του βραβείου Λόκους (Locus), και υποψήφιο για βραβείο Νέμπουλα (Nebula), 1999.
  • Θύελλα από Ατσάλι (2000) - Νικητής του βραβείου Λόκους (Locus), υποψήφιο για βραβεία Χιούγκο (Hugo) και Νέμπουλα (Nebula), 2001.
  • Βορά Ορνίων (2005) - Υποψήφιο για βραβεία Χιούγκο (Hugo), Λόκους (Locus), και Μπρίτις Φάνταζι (British Fantasy), 2006.
  • Ο Χορός των Δράκων (2011) - Νικητής βραβείου Λόκους (Locus), υποψήφιο για βραβείο Χιούγκο (Hugo), 2012.


Παράγωγα Έργα

Main article: Παράγωγα Έργα

Η σειρά είναι η βάση για ένα μεγάλο αριθμό παράγωγων έργων, συμπεριλαμβανομένης της τηλεοπτικής σειράς του ΗΒΟ Game of Thrones, ενός παιχνιδιού καρτών, ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, ενός παιχνιδιού ρόλων και δύο βιντεοπαιχνιδιών που βρίσκονται στη διαδικασία της δημιουργίας αυτή τη στιγμή. Έχει επίσης εμπνεύσει πολλούς μουσικούς, και μια επερχόμενη παρωδία του A Game of Thrones.


Προφορά των Ονομάτων

Main article: Οδηγός Προφοράς

Αντίθετα από τον Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, που πρόσφερε λεπτομερείς οδηγίες για την προφορά των γλωσσών της Μέσης Γης, ο Μάρτιν δεν έχει δώσει τον κανονικό τρόπο της προφοράς των ονομάτων των ανθρώπων του Γουέστερος, δηλώνοντας "Μπορείτε να τα προφέρετε όπως θέλετε". Ωστόσο, είναι δυνατόν να υπάρξουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.Source: awoiaf

Translated by Νirne